Internet z balónů pro odlehlé oblasti od Googlu nebude. Projekt Loon končí

Loon vznikl v roce 2011

Loon vznikl v roce 2011 Zdroj: Loon

Vypouštění balónu Loon
Balón Loon se odlepuje od startovací rampy a míří do stratosféry
Alphabet doufal, že balóny o délce tenisového hřiště, které vynesou do stratosféry síťové zařízení se solárním článkem, budou levnější alternativou k základnovým stanicím
Technologie se osvědčila u krátkých projektů v Peru a Portoriku, kde věže pro přenos signálu poškodily přírodní katastrofy.
Širší nasazení balónů se ale ukázalo jako příliš nákladné
6
Fotogalerie

Americká společnost Alphabet, která je majitelem internetové firmy Google, ukončuje projekt Loon, který měl v plánu poskytovat internet v nedostupných oblastech za pomoci speciálních balónů. Alphabet rozhodnutí odůvodnil tím, že cesta projektu ke komerční životaschopnosti se ukázala být delší a riskantnější, než očekával.

Loon vznikl v roce 2011. V roce 2019 měl 200 zaměstnanců. Alphabet doufal, že balóny o délce tenisového hřiště, které vynesou do stratosféry síťové zařízení se solárním článkem, budou levnější alternativou k základnovým stanicím a bude je možné použít i tam, kde by budování těchto věží bylo obtížné.

Pilotní projekt zahájil Loon až v roce 2020 v Keni, se zpožděním několika let oproti původnímu plánu. Technologie se dříve osvědčila u krátkých projektů v Peru a Portoriku, kde věže pro přenos signálu poškodily přírodní katastrofy.

Alphabet již dříve ukončil jiné projekty oddělené od Googlu, jako práci na létajících dracích, které měly vyrábět elektřinu.

Loon nabídl sdílení své technologie vládám a neziskovým organizacím a operátorům, které řeší připojení v odlehlých oblastech. Po firmě zůstanou vyspělé heliové balony, které vydrží na obloze stovky dní, a komunikační zařízení pro přenos signálu.

Jako problém se však ukázalo, že operátoři potřebují několik balónů najednou. Každý z nich stojí desítky tisíc dolarů a má přitom životnost zhruba pět měsíců.