Izrael těží z obchodní války a investic Intelu, prudce zvyšuje export čipů do Číny

Sídlo společnosti Intel v Tel Avivu

Sídlo společnosti Intel v Tel Avivu Zdroj: Reuters

Továrna na počítačové čipy společnosti Intel ve městě Kirjat Gat
Výroba procesorů Intel
Výroba procesorů Intel
Sídlo společnosti Intel v Tel Avivu
5
Fotogalerie

Vývoz počítačových čipů z Izraele do Číny v loňském roce vzrostl o osmdesát procent na objem 2,6 miliardy dolarů. O vzestup se kromě dobrých obchodních vztahů mezi oběma státy v posledních letech postaraly i obří investice společnosti Intel.

Americký výrobce čipů se na celkovém exportu svými výrobky podílel z 80 procent. Mluvčí Intelu pro agenturu Reuters uvedl, že firma v loňském roce vyvezla z Izraele zboží v celkové hodnotě 3,9 miliardy dolarů. To je o tři sta milionů dolarů více než v roce 2017.

Čína je v současnosti hned po Spojených státech druhým největším exportním trhem Izraele. „Kvůli obchodní válce se Spojenými státy je spolupráce Číny a Izraele intenzivnější, než tomu bylo dříve,“ řekl Ku Wen-ťün, hlavní analytik čínské poradenské společnosti ICWise. „Izrael má technologii a Čína má trh – prostor pro spolupráci je skutečně velký,“ doplnil. Obě země začaly vyjednávat novou obchodní dohodu a očekává se, že hlavní součástí diskuzí budou právě technologie.

„Technologické možnosti ve výrobě čipů v Číně jsou velmi omezené a Čína nemá kapacity na výrobu čipů s pokročilými technologiemi. Celý sektor polovodičů značně zaostává a podle odhadů je až o 10 let pozadu oproti mezinárodní konkurenci,“ říká k situaci analytička Anna Píchová z Cyrrusu. Podle ní dále poroste čínský hlad po čipech, neboť dlouhodobě nedostatečně investuje do inovací a výzkumu nových čipových technologií.

Čína se umí opičit, ale ne „očipit“. V kopírování zahraničních technologií se jí daří, však čipy jsou zatím nad její síly,“ uvádí hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. „Ta čísla a informace jsou dalším střípkem do mozaiky, která vykresluje Asii, zejména východní část Číny a jihovýchodní Asii, jako nejdynamičtěji se rozvíjející světový region dneška. Tento region stále ještě dohání Západ, takže třeba právě v produkci čipů zaostává, avšak v nadcházející sobě bude svoji pozici dále upevňovat. Zatímco Evropa bude z globálního hlediska dále ztrácet,“ doplnil Kovanda. 

Společnost Intel v letošním roce oznámila další investici v Izraeli: za 11 miliard dolarů (téměř čtvrt bilionu korun) tam postaví novou továrnu na výrobu čipů. Už v minulém roce oznámila další investici ve výši pěti miliard dolarů na rozšíření svého hlavního výrobního sídla ve městě Kirjat Gat. V současné chvíli v zemi zaměstnává zhruba 13 tisíc osob.