Komunisté mají přístup ke všem datům, tvrdí exmanažer mateřské společnosti TikToku

Zdroj: Ilustrace E15

Ačkoli se tlak na čínskou sociální síť TikTok v posledních letech značně stupňoval, dosud chyběly důkazy, že by čínské úřady a vládnoucí komunistická strana měly přístup k osobním údajům o uživatelích. To se teď ale mění. Bývalý zaměstnanec společnosti ByteDance, tedy mateřské firmy TikToku, tvrdí, že komunistická strana má otevřený přístup k datům TikToku. Ten to odmítá. 

Bývalým zaměstnancem, který promluvil, je Yintao „Roger“ Yu. V ByteDance vedl na přelomu let 2017 až 2018 tým inženýrů, tudíž zastával poměrně vysokou pozici. Zástupci komunistů měli podle něho přístup k datům všech uživatelů z celého světa včetně USA nebo třeba Hongkongu. Tuto možnost komunističtí straníci podle bývalého zaměstnance využili minimálně v jednom případě při identifikaci uživatelů zapojených do prodemokratických protestů právě v bývalé britské kolonii.

Výhrady exmanažera ByteDance figurují v žalobě, kterou proti čínské společnosti podal. Yu tvrdí, že byl neprávem vyhozen poté, co upozornil na nezákonné jednání podniku. ByteDance obvinění rázně odmítá. „Jeho jednání má zjevně za cíl získat pozornost médií,“ odepsal mluvčí společnosti americkému webu Gizmodo a Yuova tvrzení označil za „nepodložená obvinění“. 

Komunističtí představitelé měli podle bývalého zaměstnance ByteDance přístup k IP adresám, číslům SIM karet a k ostatním síťovým informacím, podle kterých chtěli identifikovat konkrétní jedince. Straníci se třeba pokusili vyhledat hongkongské demonstranty, kteří se účastnili prodemokratických protestů v roce 2018. V roce 2020 byl TikTok v Hongkongu zakázán. 

Konkrétně měla mít komunistická strana ve společnosti speciální kancelář či buňku. Příslušní zaměstnanci měli podle žaloby zvláštní oprávnění prohledávat jakékoli záznamy všech uživatelů TikToku. 

Kyberbezpečnostní experti i zákonodárci po celém světě již několik měsíců upozorňují, že by Čína mohla TikTok zneužít, popřípadě by čínské úřady mohly mít přístup k osobním záznamům západních uživatelů. Americký Kongres si kvůli tomu předvolal šéfa TikToku, kterého se několik hodin dotazoval na záruky bezpečnosti amerických uživatelů. Nelze přitom vyloučít ani úplný zákaz TikToku, ostatně stát Montana k tomu už přikročil. 

Ke Spojeným státům se přidaly i některé evropské země či instituce Evropské unie, když vydaly rozhodnutí, které doporučuje odstranit TikTok z pracovních zařízení chytrých telefonů. Čínská sociální síť se snaží investovat do datových serverů na území Evropy i USA, aby uklidnila obavy tamních úřadů.