Mr Jeff Bezos na penzi. Jaká byla jeho cesta? A co bude s ním i s Amazonem teď?

„Nikdy jsem neměl víc energie a nejde o důchod,“ uvedl Bezos ke svému plánu odejít z čela firmy, kterou vybudoval.

„Nikdy jsem neměl víc energie a nejde o důchod,“ uvedl Bezos ke svému plánu odejít z čela firmy, kterou vybudoval. Zdroj: archiv

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos opustí funkci výkonného ředitele. Nahradí ho Andy Jassy.
Budoucí šéf Amazonu Andy Jassy. Do jisté míry bude následovat ředitele Microsoftu Satyu Nadellu. I ten před svým povýšením řídil cloudový byznys Microsoftu, Azure.
V roce 2019 se Bezos po 25 letech rozvedl s manželkou MacKenzie. Ta získala akcie firmy v hodnotě 38 miliard dolarů.
MacKenzie Scottová se připojila k iniciativě Giving Pledge a přislíbila tak, že rozdá většinu svého jmění charitě.
5
Fotogalerie

Podnikání rozjel 5. července 1994, kdy založil společnost Cadabra. V garáži pronajatého domu. Nikoliv ovšem v Silicon Valley, nýbrž ve washingtonském Bellevue. Název Cadabra po pár měsících změnil a vznikl dnešní Amazon. V logu má šipku značící úsměv symbolicky směřující od A do Z. Kdo je a jak začínal dnes druhý nejbohatší muž světa? Čemu se bude věnovat nyní po odstoupení z vůdčí role výkonného ředitele své firmy.

Narodil se roku 1964 v Albuquerque tehdy sedmnáctileté středoškolské studentce a obchodníkovi s motorkami. Rodiče se ovšem po čase rozešli a matka si našla nového partnera, kubánského imigranta Miguela Bezose.

Byť vychován v prostředí, které by se jistě nedalo nazvat materiálním blahobytem, a s možná horšími dispozicemi pro start později úspěšné kariéry Jeff vystudoval informatiku. A rovnou na prestižní Princeton University, poté pracoval v oblasti financí pro několik firem na newyorské Wall Street. Přitom narazil na statistiky rapidního růstu používání internetu a právě zde se zrodila myšlenka na Amazon. Dle odhadů byly tehdy na webu jednotky milionů uživatelů. Dnes jich jsou přes čtyři miliardy. 

„Udělal jsem si seznam kolem dvaceti různých produktů, které jdou prodávat přes internet. Jako nejlepší z nich jsem si vybral knihy,“ uvedl tehdy 33letý Bezos v rozhovoru z roku 1997. 

Amazon zpočátku kumuloval ztráty, jeho šéf měl nicméně vizi a šel si za ní. Dotcom bublinu kolem roku 2000 firma přežila mimo jiné i díky vlně propouštění. Do zisku se přehoupla až v roce 2003. V současnosti je jednou z největších na světě dle tržní kapitalizace a Bezos byl donedávna nejbohatším mužem světa s jměním přesahujícím 180 miliard dolarů, téměř čtyři biliony korun. Tedy do doby, než ho vystřídal Elon Musk po raketovém růstu akcií automobilky Tesla. 

Zlatý cloud

Spousta lidí si pod Amazonem představí e-shop, kde toho najdou opravdu hodně. Vedle knih se jeho sortiment totiž rozšířil do mnoha odvětví, zároveň zde kdokoliv může prodat takřka cokoliv. V mezích zákona, samozřejmě. V té souvislosti se nicméně objevily nepříjemnosti jako falešné recenze či padělané zboží.

Jak e-shop rostl, firma vytvořila nový webový systém pro jeho správu. Přebytečnou kapacitu pak nabídla dalším podnikům. A roku 2006 tak vznikly Amazon Web Services (AWS), z nichž celému podniku plyne více zisku než z eshopové části. Za rok 2020 představoval zisk pocházející z této cloudové divize 60 procent zisku celé společnosti, který byl 21,3 miliardy dolarů. Mimochodem, meziročně to je růst o 84 procent. Proto nepřekvapí, že právě šéf cloudových služeb AWS Andy Jassy letos Jeffa Bezose v čele Amazonu nahradí.

Připomeňme, že firma také přišla se čtečkou elektronických knih Kindle, prémiovou službou Prime skýtající nadstandardní služby či hlasovou asistentkou Alexa. Amazon také například vlastní desítky letadel sloužících pro přepravu zboží. Nedávno nakoupil jedenáct Boeingů 767. A je toho víc. 

Patří mezi pět největších IT společností ve Spojených státech, po boku Googlu, Facebooku, Microsoftu a Applu jde o lídra v oblasti takzveného „Big Tech“. V tržní kapitalizaci firma předstihla síť supermarketů Walmart. Přesto není Amazon pouze on-line prodejce – v roce 2017 učinil akvizici obchodů Whole Foods Market zaměřující se na potraviny bez aditiv, umělých barviv a konzervantů. Firmě patří také streamovací platforma pro hráče Twitch, filmová databáze IMDb či platforma s audioknihami Audible. Významné jsou také mediální aktivity Amazonu a jeho služby Prime. 

Teď od toho všeho Bezos poodstoupí. Zatím nebyl konkrétnější, čemu se bude ve svých sedmapadesáti letech věnovat. Investic mimo Amazon ale není málo. Svým odstoupením z řídící funkce Amazonu zůstává z velkých tech gigantů už pouze Facebook v čele se svým otcem zakladatelem.  

„Nikdy jsem neměl více energie a nejde o důchod,“ uvedl Bezos ke svému plánu odejít z čela firmy, kterou vybudoval. „Chci soustředit energii a pozornost na nové produkty a iniciativy,“ dodal. S čím novým přijde, teprve uvidíme. 

Mezi další projekty Jeffa Bezose také patří:

The Day One Fund

Na rozdíl od mnoha miliardářů, jako Bill Gates či Warren Buffett, nepodepsal Bezos výzvu Giving Pledge deklarující věnovat alespoň polovinu svého bohatství na dobročinné účely. V roce 2018 však vložil dvě miliardy dolarů (zhruba procento svého majetku) právě do fondu Day One na řešení bezdomovectví a zlepšení vzdělání v nízkopříjmových rodinách. 

Bezos Earth Fund

Iniciativa na boj proti klimatickým změnám má do budoucna operovat celkem s deseti miliardami dolarů. Postupně mají být rozděleny vědcům a neziskovým organizacím. Minulý rok na podzim Bezos oznámil první příjemce podpory v hodnotě 791 milionů dolarů.

Blue Origin 

Při rozhovoru pro miamské noviny v roce 1982 tehdy osmnáctiletý Bezos uvedl, že chce jednou stavět ve vesmíru hotely, zábavní parky a kolonie pro dva až tři miliony lidí. Zda toho dosáhne, uvidíme, nakročeno však trochu přeci jen má. Jeho další společnost Blue Origin vyvíjí vesmírná plavidla a do budoucna chce poskytovat i výlety do kosmu, což jej má zpřístupnit více lidem. Jejími konkurenty jsou SpaceX Elona Muska a Virgin Galactic Richarda Bransona. 

Deník Washington Post

Jistě znáte aféru Watergate, která vedla k pádu tehdejšího prezidenta Richarda Nixona. Kauzu odhalili právě reportéři Washington Post. Jeff Bezos noviny koupil roku 2013 za 250 milionů dolarů. Přispěl k digitalizaci deníku a propojení se čtečkami Kindle. 

Jak trefně poznamenal finanční ředitel Amazonu Brian Olsavsky: „Jeff fakt nikam nejde. Je to spíš o přenastavení toho, kdo co dělá.“ O podnikateli tak určitě ještě uslyšíme.

Kdo je nastávající šéf Amazonu Andy Jassy (53)?

  • Manažer doposud řídí Amazon Web Services, tedy technologickou divizi Amazonu. Ve společnosti pracuje od roku 1997, kdy nastoupil po dokončení Harvardu. Pod jeho vedením cloudová divize vyrostla a získala zákazníky jako Verizon, McDonald's či Honeywell.
  • O čem vůbec cloudový byznys je? Zjednodušeně řečeno jde o velká centra zaplněná počítačovými servery. Prostor na nich je pak pronajímán komukoliv, kdo jej potřebuje. Velké korporace, start-upy či armády. „Největší světové akce, světový pohár i velké reality show, ti všichni používají cloud,“ prohlásil Jassy roku 2014.
  • Do jisté míry tak bude následovat šéfa Microsoftu Satyu Nadellu. I ten před svým povýšením řídil cloudový byznys Microsoftu, Azure.
  • Jassyho čeká na nové pozici několik výzev jako silnější tlak regulačních orgánů či zacházení se zaměstnanci, kteří si stěžují například na nedostatěčná protiepidemická opatření a nezájem firmy stav zlepšit. Bude také muset čelit vzrůstající konkurenci zejména ze strany Microsoftu.
  • S manželkou Elanou, která pracuje jako módní návrhářka, mají dvě děti a žijí v Seattlu. V čele Amazonu stane Jassy ve třetím čtvrtletí letošního roku.