Ohroženi nejsou uživatelé Facebooku, ale politický systém, říká Patrick Zandl

Facebook

Facebook Zdroj: profimedia

Facebook
2
Fotogalerie

Údaje desítek milionů uživatelů Facebooku se dostaly do nesprávných rukou a skandál možného zneužití dat řeší kromě celé společnosti i americký Senát. “Tamní pojetí práva je v nakládání s osobními údaji volnější než v Evropě, kde Mark Zuckerberg narazil zejména,” říká pro E15.cz počítačový odborník Patrick Zandl, jeden z “otců českého internetu”. Hlavní riziko ale podle něj představuje sociální síť spíše pro stávající politický systém než její uživatele.

Zuckerberg vše nedávno komentoval tím, že když budujete něco tak bezprecedentního jako je Facebook, stane se, že některé věci zpackáte. Není to spíše způsobeno zanedbáním základních povinností, které tak obrovská společnost jako Facebook má?

Facebook se vždy víc držel amerického pojetí práva, které je v nakládání s osobními údaji významně volnější než to evropské. Narazil zejména v Evropě na to, že ty pravidla použil přece jen příliš volně a tomu já rozumím jako zpackání.

Dalo se tomu nějak předejít? Nebo byla jen otázka času, kdy se do takové situace Facebook dostane?

Facebook si vždycky zakládal na tom, že uživatele detailně zná a bylo již odpradávna jasné, že tyto údaje sbírá a nepochybně je používá. Jestli se tomu dalo zabránit? Do určité míry určitě ano. Facebook vám ale hodně dlouho umožňuje upravit, co o vás lidé vědí a co můžou o vás sbírat roboti. Ale ta nastavení nikdo nepoužívá, protože to není taková legrace.

Nejvíce kontroverzní bylo získaní dat firmou Cambridge Analytica. Ta údaje uživatelů využila v USA na podporu volební kampaně Donalda Trumpa, ale podle všeho i v dalších zemích včetně České republiky. Jakou to zneužití dat mohlo mít v tuzemsku podobu?

Úplně nevím jestli to zneužili i v České republice. Jde o to, že když uživatele znáte detailně, můžete mu upravit reklamní sdělení, aby ho vnímal. Podstata Facebooku je, že umožňuje naprosto detailní segmentaci uživatelů.

Víte, jaké mají rádi prádlo, jaké mají politické názory a můžete jim vše přizpůsobit na míru. Myslí si, že ten politický kandidát, kterého tlačíte, s nimi plně souzní, ale ve skutečnosti jde jen o chytrou interpretaci toho, komu co doručujete.

Do jaké míry se uživatelé Facebooku v našich končinách mají cítit v současnosti ohrožení?

Ohrožení nejsou ani tak uživatelé, jako v daném případě politický systém, který na tohle připravený nebyl. Bylo možné prosadit kandidáta jaksi pochybného, kterého by si možná jinak společnost nezvolila. Je to princip reklamy, která podsouvá lidem co si mají zvolit, bez toho, že by si to sami zvolit chtěli.

Jsou současné kroky Facebooku na zabezpečení ochrany údajů svých uživatelů dostatečné?

Spíš je to trvalé hledání optima, jak dát uživatelům určitou vizi, že jejich údaje jsou zabezpečené a ve skutečnosti k nim mít lepší přístup. To je pro Facebook naprosto klíčové. Firma chce jen odstínit ostatní společnosti, od toho, aby mohly vydestilovat údaje o vás. Sám Facebook údaje vždycky mít bude.

Na jednání výborů Senátu USA se řešilo i případné zrušení cílených reklam, za které by ale museli uživatelé největší sociální sítě platit. Nebylo by takové rozhodnutí pro Facebook začátek konce?

Pokud by se takový zákon objevil, tak by se podle mně musel vztahovat na všechny sítě. Amerika je dost liberální, aby se to týkalo jen jedné platformy. Myslím si, že by to jinak nemělo smysl, vznikly by další sítě, které by to porušovaly. Pravidla pro nakládání s osobními údaji mají význam a to, že je Facebook neaplikoval, se sice dlouho vědělo, ale nemůžete říct, že něco nesmí jen on.

Jak vidíte budoucnost této zatím největší sociální sítě?

Myslím, že nějaké dvě desetiletí před sebou má. Má k dispozici obrovské finanční prostředky a řadu chytrých lidí, takže není důvod, proč by se neuměla přizpůsobit. Euforie z nových sítí pro mladé vždycky rychle vyprchala. Sítě jako Gowalla dnes už nikdo nezná. ačkoliv před několika lety se říkalo, že Facebook převálcují.