Politici chtějí stavět mobilní sítě bez Číny. Pokusy o nový standard ale narážejí

Telekomunikační věž

Telekomunikační věž Zdroj: Reuters

Mezi odborníky na telekomunikace se rozjela debata, která může vést k velkým změnám postupů při výstavbě mobilních sítí. Zejména západní země tlačí na prosazení technologie OpenRAN. Ta by dle jejich představ měla vytvořit alternativu mimo jiné k produktům čínské společnosti Huawei, umožnit větší konkurenci mezi dodavateli a zvýšit bezpečnost mobilních sítí. K politickým debatám přispívá i Česko, vize ale naráží na tvrdou realitu.

OpenRAN je technologie určená do bezdrátových a na stožárech a střechách viditelných částí mobilních sítí, což je byznys za 35 miliard dolarů ročně. Podobně jako software typu Linux je vyvíjena komunitně a je postavená na otevřených standardech.

Tlak na úspěch OpenRAN souvisí s tím, že řada zemí omezuje nasazování výrobků od Huawei. Odchod dřívější tržní jedničky do ústraní na trhu snižuje konkurenci. Zakázky na 5G často vyhrává švédský Ericsson, týká se to i sítě české společnosti Cetin spadající pod PPF. Další možní dodavatelé jako Nokia a Samsung jsou saturovaní dodávkami a na řadu zemí včetně Česka nemají kapacity. Situaci ještě zhoršuje aktuální nedostatek čipů a dalších komponentů.

Téma OpenRAN se otevřelo také na loňském ročníku The Prague 5G Security Conference, kde západní spojenci včetně Japonska či Jižní Koreji i letos řeší bezpečnost 5G. „Většina součástí 5G sítí dnes bohužel pochází pouze od několika málo dodavatelů, Huawei je největší. Tento nedostatek diverzity může z pohledu ceny pro některé operátory znamenat výzvu,“ prohlásil dřívější šéf amerického telekomunikačního regulátora FCC Ajit Pai. „Veřejný a soukromý sektor by měly pokračovat ve spolupráci s cílem nasazení OpenRAN,“ dodal.

To se ale zatím prakticky neděje. „Ve světě bylo spuštěno přes 175 komerčních 5G sítí. Mezi nimi je pouze jedna komerční instalace OpenRAN, a to u operátora Rakuten v Japonsku,“ shrnul telekomunikační analytik a konzultant John Strand.

Ani zavedení OpenRAN rovněž nemusí být protičínským lékem. „Platformy podílející se na standardizaci OpenRAN jsou plné čínských firem. Evropa není ta, která by oblast až tak tlačila,“ upozornil náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko. „OpenRAN můžeme zvedat na pracovních skupinách Mezinárodní telekomunikační unie,“ dodal Očko. V ní ale, stejně jako v další organizaci 3GPP, opět zasedá řada vlivných Číňanů.

Na trhu se skutečně objevily nové podniky, které OpenRAN nabízejí. „Současní evropští hráči v OpenRAN nejsou schopní dodat požadované objemy,“ namítl mluvčí operátora Vodafone Richard Stonavský. Tento britský operátor je v experimentech s OpenRAN jedním z pionýrů, plošné nasazení ale zatím nechystá. Cetin a O2 podle informací deníku E15 nevnímají OpenRAN jako technologii připravenou do ostrého provozu.

„Možná v roce 2030 budou schopní někteří dodavatelé prodávat něco, co bude schopné konkurovat současné čtyřce,“ odhadl Jakub Rejzek, předseda Výboru nezávislého ICT průmyslu. „Můžete politicky někoho zakázat, ale nejsme tak silní, abychom technologii udělali tak rychle, jak rychlé je politické rozhodnutí,“ doplnil Jiří Grund, prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Dodavatelský řetězec OpenRAN je také rozdrobený a operátoři chtějí větší dodavatele, kteří jim zajistí dodávky, úspory z rozsahu i správu sítě. Rozdrobenost v nové analýze kritizuje také německý úřad pro informační bezpečnost. Dle tohoto dokumentu OpenRAN paradoxně bezpečný vůbec být nemusí.