Regulace internetu? Volá po ní i otec zakladatel webu Berners-Lee

Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee Zdroj: CC BY 2.0: Southbank Centre via Flickr

Tim Berners-Lee se v otevřeném dopisu vyslovil pro přísnější regulaci internetu, ovlivňuje podle něj volby a limituje svobodu slova.

Politický marketing na internetu a sociálních sítích se stal po volbách v USA velkým tématem. Ozývají se hlasy, které tvrdí, že volby značně ovlivnily neetické praktiky na webu a sociálních sítích. K těmto kritikům se přidal i vynálezce internetu Tim Berners-Lee, k 28. narozeninám webu připravil otevřený dopis. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Nekontrolované používání webu v politickém marketingu považuje za ohrožení svobody slova. „Cílená reklama dokáže v kampani říct naprosto odlišné, dokonce i mezi sebou konfliktní informace různým skupinám lidí. Je toto demokratické?“ Ptá se otec zakladatel internetu.

Podle jeho názoru nabízíme mnoho osobních dat, které dobrovolně odesíláme na web pomocí sociálních sítí. Tyto data lze lehce zneužít, protože je nemáme pod kontrolou. Mohou pak dobře posloužit v marketingu nebo politických kampaních. Problémové jsou falešné zprávy, které je velice jednoduché vypustit do světa.

Využívání zmíněných dat považuje Berners-Lee za neetické, volá proto větší regulaci webu. Najdou se ale i protichůdné názory, které regulace naopak odmítají.

Debata o regulacích internetu proběhla loni v USA v souvislosti s návrhem tehdejšího prezidenta Barracka Obamy, který požadoval rovný přístup k internetu. Kontroverzní zákon například zakazoval poskytovatelům internetu nabízet různé rychlosti připojení. Kritici tvrdí, že zákon omezí konkurenci a zastaví vývoj inovací v oboru.

Tim Berners-Lee je britský programátor. V roce 1989 vytvořil první prohlížeč World Wide Web. V současnosti vede organizaci The Web Foundation, která má za úkol kontrolovat vývoj webu a dohlížet, aby byl dostupný každému.