SLEDOVALI JSME: Crew Dragon se vrátil na Zemi. Přelomová kosmická mise skončila úspěchem

Přistání kapsule lodi Crew Dragon společnosti SpaceX s dvěma astronauty v Mexickém zálivu (2.8.2020)

Přistání kapsule lodi Crew Dragon společnosti SpaceX s dvěma astronauty v Mexickém zálivu (2.8.2020) Zdroj: NASA

Loď Crew Dragon po přistání do Mexického zálivu.
Loď Crew Dragon po přistání do Mexického zálivu.
Přistání kapsule lodi Crew Dragon společnosti SpaceX s dvěma astronauty v Mexickém zálivu (2.8.2020)
Posádka Crew Dragon těsně před přistáním.
Délku návratové mise nelze předem přesně určit, protože se odvíjí od toho, jak dlouho se loď bude odpoutávat od stanice a jaká lokalita pro přistání bude vybrána.
25
Fotogalerie

Jedna z nejsledovanějších misí historie kosmonautiky je u cíle. Po zhruba dvou měsících strávených na kosmické stanici ISS se posádka lodi Crew Dragon společnosti SpaceX vrátila na Zemi. Jako první kosmická loď v historii přistála v Mexickém zálivu. Na palubě byli opět američtí astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley. Přistání lodi Crew Dragon završila historicky první soukromý vesmírný let k ISS. 

Web E15.cz přinesl ve spolupráci s Mall.tv živý komentovaný přenos závěru mise. Sledovat jej bylo možné v tomto videopoli. Níže se pak dočtete, jak se celý návrat Crew Dragon na zem pečlivě plánoval a jak nakonec proběhl. 

Možné lokality pro přistání

Crew Dragon jako první kosmická loď přistál v Mexickém zálivu. Původně NASA a SpaceX vytipovaly celkem sedm lokalit, kam může plavidlo přistát. Jednalo se o pobřeží u měst Pensacola, Tampa, Tallahassee, Panama City, Cape Canaveral, Daytona a Jacksonville. Do poslední chvíle hrozilo, že plány může astronautům překazit hurikán Isaias, který nyní postupuje přes Bahamy k východnímu pobřeží Floridy.

Výběr konečné lokality závisel na mnoha faktorech. Roli hrál čas, kdy se loď oddělila od vesmírné stanice, ale také počasí. Týmy přitom upřednostňovaly místa, u nichž návrat na zemi zabral méně času, a které umožnily přistání za bílého dne. Nejvhodnější se ukázalo místo poblíž Panama City. 

Přistání jste mohli sledovat ZDE >>>

Jak proběhlo přistání?

Návrat začal oddokováním. Následovaly zážehy motorů, které plavidlo postupně nasměrovaly na správnou trajektorii směrem k Zemi. 

Ještě před konečným zážehem se kabina lodi Crew Dragon odpoutala od nákladní části, která shořela v atmosféře. Tento manévr byl plánovaný, nákladní část má totiž za úkol dopravovat materiál pouze na vesmírnou stanici a pro opětovné použití se s ní nepočítá. Po posledním zážehu už zbývalo jen otevření padáků, které zpomalily rychlost dopadu kapsle.

Návrat do atmosféry

Rychlost lodi při její pouti atmosférou činila až 30 870 km/hod. V důsledku toho došlo k neuvěřitelnému tření vzduchu, které způsobí, že teplota vně Crew Dragonu dosáhla 1925 °C. Vstup do atmosféry zároveň vyvolal i krátkodobý výpadek signálu. Ten trval asi šest minut.

Zpomalení pádu

Loď má dvě sady padáků. První sada obsahuje dva padáky. Ta se rozevřela ve výšce asi 5,5 kilometru nad zemí, při rychlosti 563,3 kilometrů za hodinu. Druhá sada padáků pak ve 1,82 kilometru a rychlosti 192 kilometrů za hodinu.

Přistání do moře

Ve všech lokalitách měl SpaceX přípravený svůj tým, který byl připraven kapsli vytáhnout z vody. K tomu slouží speciální záchranné lodě pojmenované Go Searcher a Go Navigator, přičemž na každé z nich bylo připraveno 40 pracovníků obou společností SpaceX i NASA. Mezi nimi jsou nejen inženýři, ale i záchranáři pro všechny případy. Každá z lodí měla na starosti část lokalit možného přistání, jedna v Mexickém zálivu, druhá v Atlantském oceánu.

Výstup z lodi

Jakmile Crew Dragon dopadl do moře, ze záchraně lodi vypluly motorové čluny. Podpůrné týmy zkontrolovaly stav kapsle a poté sesbírali veškeré částí padáků z moře. Až po této akci mohlo začít záchranné plavidlo nakládat kapsli na palubu. Celý manévr trval několik desítek minut.

Otevření kapsle

Jakmile astronauti opustili kapsli, zamířili mezi zdravotníky na kontrolu a pstupně připravováni na vystoupení na břeh. 

Poslední fáze

Vesmírná loď Crew Dragon na základně Spacex ve Floridě podstoupí řadu testů, přičemž kompletní kontrola dat může trvat i šest týdnů. 

Co přijde příště

Další mise společnosti SpaceX už se chystá, neproběhne ale dřív než na konci září. Na palubě mají být tentokrát čtyři astronauti – tři Američané z NASA Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker a  Soichi Noguchi z japonské výzkumné agentury JAXA.