Vodafone začne v Česku všechnu práci nabízet na zkrácený úvazek

Vodafone současně najíždí na takzvaný hybridní model, kdy zaměstnanci pracují část týdne doma.

Vodafone současně najíždí na takzvaný hybridní model, kdy zaměstnanci pracují část týdne doma. Zdroj: Vodafone

Telekomunikační společnost Vodafone plánuje v Česku nabízet všechna inzerovaná pracovní místa i ve formě částečného úvazku. To se má týkat také nejvyšších pozic ve společnosti, oznámila společnost. Podle Vodafonu to znamená dostupnější místa například pro matky, ale také pro zdravotně znevýhodněné nebo pro vysoce specializované odborníky, kteří nechtějí nebo nemohou pracovat pro firmu pět dní v týdnu.

„Podle výzkumu britské vlády a pracovního portálu Indeed lákají pracovní inzeráty, které obsahují možnost flexibilního úvazku, o 30 procent uchazečů více než místa, která flexibilitu nezmiňují. Podle stejného zdroje je přitom u žen dvakrát větší pravděpodobnost, že budou pracovat na částečné úvazky, často kvůli péči o děti,“ říká Carl Clarke, viceprezident pro lidské zdroje společnosti Vodafone Czech Republic.

Firma současně mění i nároky kladené na denní docházku do zaměstnání, výrazně rozšíří možnosti práce z domova. „Odhadujeme, že po uvolnění pandemických opatření stráví zaměstnanci obvykle 40 procent svého času prací v kanceláři, což odpovídá dvěma pracovním dnům v týdnu,“ doplňuje Carl Clarke.

Tato změna podle něj zároveň vyžaduje, aby manažeři a zaměstnanci rozvíjeli nové dovednosti. „Na základech výzkumu Coventry University absolvovalo přibližně 300 našich manažerů školení, jak se vypořádat s přechodem na flexibilní práci a hybridní model, kdy část týmu pracuje z domova a část z kanceláře,“ uzavírá Carl Clarke.

V Česku je podíl částečných úvazků na trhu jeden z nejnižších v Evropské unii. V roce 2020 mělo zkrácený úvazek 5,7 procenta českých zaměstnanců, uvádí Eurostat. Evropský průměr přitom činí 18 procent. V Německu pracuje méně než 40 hodin týdně 28 procent zaměstnanců, v Nizozemsku dokonce více než polovina.

„V menší míře může hrát roli vysoký počet osob samostatně výdělečně činných, kterých máme na počet obyvatel nejvíce v Evropě a odráží často snahu vyhnout se vyššímu zdanění zaměstnanců. Jejich odpracované hodiny se ve statistikách neobjeví,“ uvedla k tématu již dříve Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.