Výročí týdne: PlayStation – čtvrt století kultu zábavního průmyslu

Tomb Raider (Core Design, 1996). Revoluční konzole PlayStation představovala ideální prostor i pro hbitou archeoložku se dvěma pistolemi v rukách. Premiéra Lary Croftové přinesla kombinaci nezapomenutelných prostředí a dokonalého mixu akce, prozkoumávání a logických rébusů.

Tomb Raider (Core Design, 1996). Revoluční konzole PlayStation představovala ideální prostor i pro hbitou archeoložku se dvěma pistolemi v rukách. Premiéra Lary Croftové přinesla kombinaci nezapomenutelných prostředí a dokonalého mixu akce, prozkoumávání a logických rébusů. Zdroj: PlayStation.com

Playstation 1 SONY
Konzole PlayStation se mohla chlubit svým designem a podporou CD formátu, což oproti předchůdcům znamenalo rozsáhlejší hry, 3D možnosti a lepší zvuk. Během jedné dekády se PlayStation stala první herní konzolí v historii, které se po celém světě prodalo přes 100 milionů kusů.
Ovladač PlayStation (1994). Se čtyřmi předními tlačítky, namísto standardních dvou, dal designér ovladače PlayStation Teiyu Goto vývojářům rozšířené možnosti při návrhu herních mechanismů. Následoval duální analogový ovladač (1997), načež světlo světa spatřil původní DualShock (1997).
Než logo PlayStatiton, které navrhl Manabu Sakamoto, dostalo svou známou podobu, prošlo tuctem nejrůznějších verzí.
PocketStation (1998). PlayStation jako jedna z prvních konzolí využívala externí paměťové karty, což v roce 1998 vedlo k vytvoření PocketStation, paměťové karty se zabudovaným displejem LCD a základním ovládáním pro minihry.
32
Fotogalerie

Kdo zná někoho, kdo nikdy neslyšel slovo PlayStation? Nebo někoho, kdo netuší, co si pod ním představit? Nejběžnější označení je herní konzole, i když postupem času do rodiny PlayStation přibyly i další zábavní a herní systémy. Od uvedení první konzole PlayStation na evropský trh uplynulo 29. září 25 let. Podívejte se ve fotogalerii, jak šel čas.

Herní konzole je zjednodušeně počítač určený pro hraní videoher. Jako výstupní zařízení může sloužit klasický monitor, častěji je to však díky větší úhlopříčce nebo pohodlnějšímu sezení televize.

První konzole PlayStation se mohla chlubit elegantním designem a podporou CD formátu, což oproti konkurentům znamenalo rozsáhlejší hry, lepší zvuk a grafické možnosti včetně 3D zobrazení. Na úspěchu se jistě podepsal i ovladač nabízející čtyři přední tlačítka namísto standardních dvou.

Ač bylo Sony na poli konzolí nováčkem, dokonale zaskočilo konkurenci jako firmy Sega a Nintendo. A právě PlayStation se stal první konzolí v historii, které se po celém světě prodalo přes 100 milionů kusů.

Přitom vstup Sony do tohoto odvětví byl takřka náhodný. Firma v osmdesátých letech minulého století nevyráběla takřka žádná počítačová zařízení. Disponovala jen vylepšeným formátem klasického CD-ROM, který umožňoval simultánní čtení komprimovaných zvukových, obrazových a programových dat. O něj projevilo zájem právě Nintendo, ale ze spolupráce nakonec sešlo a Sony šlo raději vlastní cestou.

Za otce PlayStation je označován Ken Kutaragi, který se u Sony stal vedoucím nově založené divize elektronické zábavy. Sony se rozhodlo zcela vynechat slot pro cartridge, a odstřihnout se tak od kompatibility se stávajícími konzolemi.

Jeho možnosti trojrozměrné grafiky navíc oslovily vývojáře her po celém světě, a tak jako nová technologie netrpěl na častý neduh novátorů, totiž chudou nabídku obsahu. Za 25 let PlayStation samozřejmě ušel dlouhou cestu, ale stále si udržuje místo na čele domácího zábavního průmyslu.

Stal se živoucí legendou, která částečně proměnila i naše životy, když počítačové hráče přesunula od počítačů k televizím. Fanoušci značky se již mohou těšit na listopad tohoto roku, kdy bude uvedena do prodeje pátá generace tohoto zařízení.