Zhmotnění hollywoodských obav. Program Showrunner AI vygeneroval epizodu South Parku

Epizoda seriálu South Park vygenerovaná programem Showrunner AI

Epizoda seriálu South Park vygenerovaná programem Showrunner AI Zdroj: The Simulation

Americký startup Fable přichází s novým programem umělé inteligence Showrunner AI. Ten umožňuje generovat epizody seriálů s vlastním scénářem a postavami. Fable technologii vyzkoušel na jednom dílu animovaného seriálu South Park. Kontroverzní je hlavně načasování představení projektu. Firma ho totiž uvedla v době, kdy v Hollywoodu stávkují scenáristé a herci. A jedním z jejich hlavních témat je právě využívání umělé inteligence v audiovizuálním průmyslu.

Je to trochu jako v jedné z posledních epizod seriálu Black Mirror. V ní hlavní hrdinka sleduje zdánlivě běžný seriál, brzy ale zjistí, že ona sama je protagonistkou a děj pojednává o jejím životě. Jen ji hrají slavní herci. Startup Fable nyní představil program, který by něco podobného mohl časem umožnit. 

Výkonný ředitel společnosti Edward Saatchi nicméně ubezpečuje, že veřejnosti program v nejbližší době nezpřístupní. Vydanou epizodu nemá firma v plánu využívat ani ke komerčním účelům, díl South Parku totiž vznikl nezávisle na tvůrcích seriálu. „South Park jsme použili jen proto, aby lidé měli srovnávací bod mezi superkvalitním lidským pořadem a pořadem s umělou inteligencí,“ vysvětlil Saatchi. 

Zkušební epizoda South Parku nazvaná Westland Chronicles má 22 minut. Animovaní výzkumníci ze společnosti Bizney se v ní pokoušejí o využití umělé inteligence k přípravě pořadu pro děti. To má ale katastrofální důsledky, zaměstnanci zábavního korporátu způsobí celostátní skandál a čeká je pomsta ze strany Writers Guild of America (WGA). 

Video placeholde
Epizoda seriálu South Park vygenerovaná programem Showrunner AI • Fable / The Simulation

Právě Sdružení amerických scenáristů WGA je už přes dva měsíce v reálné stávce. V polovině července se ke scenáristům přidali také herci ze Svazu amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA). Hlavním bodem protestů jsou platy a pracovní podmínky, na kterých se umělci doposud neshodli s filmovými a televizními studii. 

Mezi hollywoodskými odboráři ale rezonuje také téma využívání umělé inteligence. Scenáristé se bojí, že by na základě jimi vytvořených úvodních epizod mohla velká studia zbytek sérií jednoduše vygenerovat. Herci pro změnu volají po úpravě podmínek, za kterých mohou studia využívat jejich podobu v produkcích, ve kterých sami nehrají. A to právě pomocí programů umělé inteligence. 

I přesto že má zkušební díl startupu Fable nedostatky v dabingu i animaci, považuje Saatchi umělou inteligenci pro Hollywood za reálnou hrozbu. Je proto podle něj pochopitelné, že scenáristé požadují od filmových studií záruky. Využití programu proto vidí spíše u fanouškovských videí. 

„Umím si představit, že program budou využívat fanoušci, kteří se tak vžijí do svých oblíbených seriálů. Umožní jim vytvářet nové epizody a třeba také soutěžit o to, který díl nakonec seriáloví tvůrci opravdu natočí,“ představil svou vizi. Program Fable zatím zpřístupnil pouze vývojářům umělé inteligence.