Tržby maloobchodníků dál klesají, internetové obchody ale po roce a půl hlásí růst

Potraviny

Potraviny Zdroj: shutterstock

Meziroční pokles maloobchodních tržeb v České republice v červenci zpomalil na 1,8 procenta z červnového revidovaného poklesu 3,9 procenta. Na výsledek měl vliv nižší prodej potravin i nepotravinářského zboží. Tržby obchodníků klesají 15 měsíců za sebou. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání stouply maloobchodní tržby o 0,1 procenta.

V porovnání s loňským červencem klesly tržby za potraviny o 4,2 procenta a za nepotravinářské zboží o 3,6 procenta. Naopak za pohonné hmoty zákazníci utratili meziročně o 13,7 procenta více.

„Meziroční pokles maloobchodních tržeb po očištění o cenové vlivy pokračoval již patnáctý měsíc v řadě. Tempo poklesu se v červenci oproti předchozím měsícům snížilo,“ uvedla Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ. K růstu tržeb se podle ní vrátily po 18 měsících internetové a zásilkové obchody.

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost v červenci meziročně klesly o 9,7 procenta, v obchodech s oděvy a obuví o 6,2 procenta a v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením o 5,4 procenta. Pokles o 0,7 procenta zaznamenaly obchody s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím pak o 0,4 procenta. Naopak o 7,6 procenta více utratili zákazníci v prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky.

Tržby z prodeje potravin v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se snížily o 4,5 procenta, naopak ve specializovaných prodejnách potravin se zvýšily o půl procenta. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o pět procent. Internetovým a zásilkovým obchodům tržby vzrostly o dvě procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly v červenci v meziročním srovnání o 4,9 procenta a meziměsíčně o 1,1 procenta. Za prodej motorových vozidel, včetně náhradních dílů, obchodníci utržili oproti loňskému červenci o šest procent více, za opravy vozidel pak o 1,1 procenta více.