Turbulence v Manchesteru United. Majitelé se rozešli s Ronaldem a chtějí klub prodat

Manchester United se tento týden náhle rozešel s Cristianem Ronaldem, klub ale mohou čekat i podstatně větší změny

Manchester United se tento týden náhle rozešel s Cristianem Ronaldem, klub ale mohou čekat i podstatně větší změny Zdroj: Reuters

Američtí majitelé Manchesteru United. Zleva členové představenstva Bryan Glazer a Avi Glazer. Vpravo pak nejvyšší muž v hierarchii klubu Joel Glazer
2
Fotogalerie

Fanoušci fotbalového Manchesteru United se možná po dlouhých letech protestů konečně dočkají. Klub, který vlastní americká rodina Glazerových, totiž v úterý v oficiálním prohlášení uvedl, že uvažuje o případném prodeji. Ve hře jsou i nové investice nebo jenom částečný prodej. A pozoruhodné je i načasování. United případný prodej oznámili jen pár hodin poté, co se klub předčasně rozešel s Cristianem Ronaldem.

Manchester United po vzájemné dohodě rozvázal smlouvu se svým nejlépem placeným hráčem poté, co Ronaldo v dlouhém rozhovoru s britským novinářem Piersem Morganem uvedl, že nerespektuje trenéra Erika ten Haga. Vinou špatného vedení se prý podle něj v klubu zastavil čas a obvinil majitele United z nedostatku ambicí.

Ronaldo byl v klubu nespokojený už před začátkem sezony a údajně si hledal nové angažmá. Narazil ale na problém. Ronaldo, který v únoru oslaví už osmatřicáté narozeniny, byl totiž i navzdory svému věku nejlépe vydělávajícím hráčem v klubu a jeho plat, který podle některých zdrojů přesahoval půl milionu liber týdně, si málokdo může dovolit.

Manchester United v posledních letech neprožívá nejlepší sportovní časy, přestávku způsobenou mistrovstvím světa v Kataru tráví na páté příčce tabulky Premier League a poslední trofej vyhrál v roce 2017. Obchodně se mu ale stále daří. Podle letošního žebříčku magazínu Forbes jsou United třetím nejhodnotnějším fotbalovým klubem světa.

Bezprostředně poté, co o možném prodeji informovala stanice Sky News, vyskočily akcie United až o 20 procent, což zvýšilo tržní kapitalizaci klubu až na 2,6 miliardy dolarů. Na svém vrcholu měl klub v roce 2018 na burze hodnotu 4,3 miliardy dolarů.

„Všechny možnosti budou přezkoumány, abychom zajistili, že budeme našim fanouškům sloužit co nejlépe a že Manchester United naplno využije významné příležitosti růstu, které má klub k dispozici nyní i v budoucnu,“ uvedli ve společném prohlášení Avram a Joel Glazerovi.

Rodina získala United v roce 2005 za 790 milionů liber a transakce byla od počátku ostře kritizovaná fanoušky. Těm se nelíbí téměř desetileté čekání na ligový titul a jsou přesvědčení, že majitelé, kteří sami sobě v uplynulých letech vyplatili 133 milionů liber na dividendách, využívají klub jenom k vlastním výdělkům a sportovní výsledky United je nezajímají.

O prodeji Manchesteru United se tak mluví už delší dobu. Letos v srpnu projevil podle agentury Reuters zájem o koupi klubu britský miliardář Jim Ratcliffe. Ten sám ze severu Anglie pochází, ke klubu má pozitivní vztah a jeho mluvčí potvrdil, že pokud by Manchester United opravdu byl k prodeji, velmi vážně by koupi zvažoval.

Otázkou je, kolik by musel zaplatit. Klub byl v nedávné době oceněn na 3,75 miliardy liber, očekává se ale, že finální cena by měla být ještě vyšší. I vzhledem k tomu, že nový majitel fotbalové Chelsea Todd Boehly zaplatil za klub v květnu 4,25 miliardy liber.

O možnosti prodeje v poslední době uvažuje i konkurenční Liverpool, jenž má rovněž americké vlastníky. Výkonný ředitel Tom Werner nedávno uvedl, že majitel, společnost Fenway Sports Group, zvažuje své možnosti. „Uvažujeme o prodeji. Ale není pro nás žádný spěch, žádný časový rámec,“ řekl Werner listu Boston Globe.

Američané koupili Liverpool v roce 2010 za 300 milionů liber. Klub ale pod jejich vedením zažil mimořádné sportovní úspěchy včetně vítězství v Lize mistrů i Premier League, a tak se očekává, že by Fenway Sports Group mohli svoji investici zhodnotit až dvanáctinásobně. Hodnota klubu podle Forbesu je totiž v současnosti asi 3,6 miliardy liber.