Za čtyřicet let ovládnou pracovní trh roboti. Člověka nahradí v polovině profesí

V Dubaji už nasadili do služby prvního robotického policistu

V Dubaji už nasadili do služby prvního robotického policistu Zdroj: VTM.cz

Na výrobě autoskel se podílejí robotizované systémy
Robot pracuje i v nové chudeřické hale
BionicCobot Festo
Ve Virginii už vám robot doveze třeba pizzu, stát schválil revoluční robotický zákon
V Dubaji už nasadili do služby prvního robotického policistu
8
Fotogalerie

Celosvětově postupně zanikne až třiapadesát procent pracovních míst, předpovídají vědci z Oxfordské univerzity.Ve zbylých zaměstnáních se zásadně změní jejich náplň. Lidé budou muset během své kariéry několikrát projít rekvalifikací, aby dokázali udržet krok s vývojem.

Digitalizace a robotizace vedou k postupnému nahrazování člověka stroji. Již nyní je tento proces patrný ve výrobě, službách, prodeji, administrativě či dopravě a nastupuje i do zemědělství. Podle studie britských vědců z Oxfordu za deset let roboti získají dominanci v desetině profesí, za 20 let už to bude více jak dvacet procent a za čtyřicet let se budou pomalu blížit k polovině.

„V Česku by do roku 2029 mělo kvůli automatizaci ubýt zhruba 3,9 milionu pracovních míst,“ uvedl již dříve na konferenci Směrem k práci 4.0 expremiér Vladimír Špidla.

Pozice, které zůstanou zachovány, projdou razantní změnou náplně. „Výrazně se také změní kariérní dráha. Kvůli rychlému vývoji budou lidé častěji procházet rekvalifikacemi. Během kariéry to bude třikrát až pětkrát,“ říká Barbora Wachtlová ze společnosti Green Fox Academy, která zajišťuje rekvalifikační kurzy programování. Jak poroste tlak na využívání technologií, lidé se je budou muset naučit používat. V budoucnu se totiž v zaměstnání málokdo obejde bez základů programování.

Právě IT odborníci patří k profesím, jež roboti nenahradí. Šance, že by je zastoupila umělá inteligence, jsou podle oxfordského týmu pouhé tři desetiny procenta. Jistotu zaměstnání v budoucnu mají také učitelé, sociální pracovníci, terapeuti, lékaři či chůvy. „Lidský kontakt je pro vývoj dítěte důležitý a nejde jej ničím nahradit. Rodiče a další osoby, které o dítě pečují, jej učí poznávat svět a rozvíjet jeho dovednosti, a to včetně těch sociálních,“ dodává Karolina Nedělová, ředitelka neziskové organizace Prostor pro rodinu, jež provozuje dětské skupiny.

V bezpečí i v budoucnu zůstanou profese, které vyžadují kreativitu, lidský přístup a reakce na neočekávané situace. Na té druhé, ohrožené straně jsou pak pozice, kde je velká míra stejných úkonů. Právě stereotypní a jasně definované chování je totiž ideálním místem, kde mohou být roboti využiti. Umělá inteligence v dohledné době převezme telemarketing, rozšíří se v podobě samoobslužných pokladen a s příchodem autonomního řízení nahradí taxikáře.

To dokládá i vývoj v zahraničí. V Londýně během posledních 15 let ubylo 33 tisíc sekretářek, 30 tisíc účetních a 16 tisíc prodavaček. Důvodů pro rozšíření a masové využívání robotů je mnohem více. K dalším patří dlouhodobá neschopnost podniků obsadit volná místa ve výrobě kvůli nízké nezaměstnanosti.

Nedostatek lidí trápí většinu firem. Aktuálně je podle statistického úřadu v nabídce přes 313 tisíc volných míst, ale nezaměstnaných je přitom jen 230 tisíc. Nabídka práce značně převyšuje poptávku a chtějí-li společnosti zůstat konkurenceschopné, musí hledat i jiné cesty, jak výrobu zajistit, což vede k robotizaci a automatizaci.

Riziko náhrady umělou inteligencíNejohroženější profese
99 %pracovníci telemarketingu
98 %likvidátoři pojistných událostí
98 %modelky a modelové
97 %hostesky a uvaděči
97 %realitní makléři
97 %pokladní
96 %kuchaři a kuchařky
96 %sekretářky a recepční
94 %číšníci a číšnice
89 %taxikáři
 Nejjistější profese
0,3 %programátoři a vývojáři
0,3 %pracovníci sociálních služeb
0,4 %požární inspektoři
0,4 %výživoví poradci
0,4 %lékaři a psychologové
0,4 %hasiči, policisté
0,6 %personalisté
0,7 %sportovní trenéři
0,7 %chůvy, učitelky a učitelé
0,8 %archeologové a antropologové
PramenC. B. Frey, M. A. Osborne: The Futuree of employment: How susceptible are jobs to computerisation?, Oxford