Na propad sklizní se podepíše hlavně „blbé sucho“, říká hlavní zemědělský statistik Hrbek

Sucho (ilustrační foto)

Sucho (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Sklizeň obilovin podle prvních odhadů Českého statistického úřadu letos meziročně klesne o 8,2 procenta, zato úroda řepky by měla být naopak vyšší o 6,5 procenta. Podle ředitele zemědělského odboru ČSÚ Jiřího Hrbka za to může především sucho, které se na rostlinách podepsalo, i když na řepce méně. „Kvůli suchu v předjaří vývoj rostlin v dubnu a na začátku května prostě chybí,” řekl ředitel odboru zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek v rozhovoru pro deník E15.

Český statistický úřad odhaduje nižší sklizně obilovin, čím budou způsobené?

Meziroční pokles bude zaviněn primárně suchem. Neříkám, že pouze suchem, ale bylo to “blbé sucho”, které začalo už v předjaří. Paradoxně v poslední době tak vysoké teploty nejsou a zemědělci doufají, že se propad těch hektarových výnosů zmírní. 

Sklizeň i výnos řepky má být naopak vyšší. Proč na ni sucho nemá takový vliv?

Řepka se v drtivé většině seje na podzim. Myslím, že loňský osev řepky dopadl dobře a za tu dobu porosty stihly vzejít. Od toho se více méně odvíjel další vývoj plodiny. 

Sucho ji samozřejmě také postihlo. Je to vidět na dlouhodobých hektarových výnosech, podle kterých bude letošní rok podobný tomu loňskému. V dlouhodobém uspořádání není nijak maximalistický. 

Pro zemědělce je to důležitá tržní plodina, takže s ní míří i na takové pozemky, kde očekávají, že případný propad výnosu nebude tak silný.

Výnos řepky má být přeci jen meziročně vyšší (o padesát kilogramů na hektar - pozn. red.), zatímco u většiny obilovin výnos klesá. To vypadá, že se na této plodině sucho téměř nepodepisuje.

V minulosti byly výnosy u řepky i vyšší. Letošní produkce bude daná především tím, že se zvedly osevní plochy o téměř dvacet tisíc hektarů. Při osevu kolem 400 tisíc hektarů to pak procentuálně vychází víc než u obilovin, kde je přes milion hektarů. 

Zmínil jste, že letos přišlo “blbé sucho”, čím je jiné než předešlé roky?

Liší se tím, že přichází po relativně suchém období. Nastalo hned po zimě, kdy ještě nebyla v půdě nastřádaná žádná vláda, a bylo kombinované s vysokými teplotami. To dohromady znamená, že úbytek vláhy v půdě je obrovský. Obiloviny, nakonec i řepka, jsou mělce kořenící plodiny. Sucho v předjaří způsobí, že neodnoží tak, jak by měly, a porost pak zůstává řidší. Vývoj rostlin v dubnu a na začátku května prostě chybí.