Originální vína se už vyrábějí i v Čechách

vína Lobkowicz

vína Lobkowicz Zdroj: Lobkowicz

Ministerstvo zemědělství schválilo registraci dvou nových sdružení, která chtějí vyrábět takzvaná vína originální certifikace.

Vína typická pro daný region budou od letoška moci vyrábět a posílat na trh sdružení VOC Valtice a VOC Mělník, které se stane prvním takovým subjektem v Čechách. Všech šest dalších nyní fungujících se nachází na Moravě.

„V případě Valtic jde pouze o vína bílá a odrůdy Sylvánské zelené a Ryzlink rýnský. V případě Mělníka jde o vína bílá i červená a odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink rýnský a Rulandské modré,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Členy mělnického sdružení jsou Školní statek Mělník, Česká zemědělská univerzita v Praze a vinařství Bettina Lobkowicz a Luděk Vondrák.

Brzy by se měl navíc počet sdružení opět rozšířit. „V řízení je ještě jedna žádost,“ podotkl Jordán. Podle informací deníku E15 by se mělo jednat o sdružení VOC Hustopečsko.

Vlna zájmu vinařů o výrobu vín typických pro daný region neboli terroir – jak je obvyklé například v Burgundsku a dalších významných vinařských regionech EU – se začala zvedat již v roce 2009. Tehdy o registraci požádalo sdružení ze Znojma, které je stále s přehledem největší. Loni poslalo na trh 280 tisíc lahví vín označených jako VOC v odhadované hodnotě 40 milionů korun. Postupně vznikla sdružení Mikulov, Modré Hory, Pálava nebo Blatnice.