Policie obvinila další firmu v kauze zakázek Lesní správy Lány

Vodní nádrž Klíčava

Vodní nádrž Klíčava Zdroj: ČTK

Policie zasahovala u lesní správy lánské
Vodní nádrž Klíčava
Vodní nádrž Klíčava
Vodní nádrž Klíčava
Vodní nádrž Klíčava
8
Fotogalerie

V kauze zakázek Lesní správy Lány policie obvinila dalšího aktéra, uvedla Česká televize. Informaci jí potvrdil státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Jiří Pražák. Jednu z firem stíhá za sjednání výhody při zadání zakázky. Několik lidí bylo v souvislosti s případem zadrženo už loni. Sporná zakázka se týká sanace svahů v údolí vodní nádrže Klíčava. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací kanceláře prezidenta.

Policie zadržela tři lidi v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek Lesní správy Lány minulý rok v červnu. Konkrétně šlo také o podezření ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a dalších trestných činů, které se týkají tendrů organizace. Podle České televize je mezi stíhanými i ředitel lánské lesní správy Miloš Balák.

Policie tehdy provedla domovní prohlídky a prohlídky prostor a pozemků na řadě míst ve Středočeském kraji včetně budovy Lesní správy Lány i jinde.

Na nesrovnalosti v dodržování zákona o veřejných zakázkách upozornil už dřív Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole hospodaření prezidentské kanceláře, která se týkala období mezi roky 2007 a 2011. Konkrétně šlo například o jednu z etap rekonstrukce a revitalizace vodních nádrží nebo o rekonstrukci cest v Lánské oboře. Neúčelné nebo neoprávněné využití prostředků státního rozpočtu kontroloři ale nezaznamenali.

Lesní správa Lány se podle svého webu stará o téměř 5800 hektarů pozemků, které patří České republice. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je také známá Lánská obora. Téměř celá obhospodařovaná plocha se nachází v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.