Sucho a vedro „vyhnalo“ techniku na pole o týden dříve. Podívejte se, jak probíhá sklizeň brambor

Sklizeň raných brambor v Přerově nad Labem

Sklizeň raných brambor v Přerově nad Labem Zdroj: Barbora Pánková

Sklizeň raných brambor v Přerově nad Labem
Sklizeň raných brambor v Přerově nad Labem
Sklizeň raných brambor v Přerově nad Labem
Sklizeň raných brambor v Přerově nad Labem
Sklizeň raných brambor v Přerově nad Labem
23
Fotogalerie

Sklizeň raných brambor, které se liší tenkou slupkou, začala na polích skupiny ZVO Group kvůli teplému počasí o týden dřív než obvykle, tedy již v prvním červnovém týdnu. Podívejte se, jak v Přerově nad Labem úrodu vyorávají těžké sklízecí stroje.

 

Technika vyjíždí už v nočních hodinách a rané brambory vyorává do desáté hodiny ranní. Stroje rovnou očistí plodiny od natě a dalších přebytečných částí. Pracovníci už v průběhu sklizně vytřiďují vadné hlízy a kamení, které stroj omylem zachytil.  

Jak přežít horko: Co jíst, pít a jak se chovat, abyste se vyhnuli nepříjemnému kolapsu?

Když je zásobník stroje plný, brambory jsou vysypány na nákladní auto a odvezeny k dalšímu zpracování. Jeden sklízecí stroj vyorá kolem šedesáti tun brambor za den. Následuje další fáze, kterou představuje čištění a mytí. Potom jsou brambory rozděleny do pytlů a ještě ten samý den se objeví na pultech obchodů. 

Rané brambory se zpravidla sklízejí v průběhu června a od těch sklizených po létě se liší především nedozrálou tenkou a odlupující se slupkou. Na rozdíl od pozdních brambor, které jsou vhodné ke skladování, ty rané jsou určeny k rychlé spotřebě. 

V České republice jsou pro rané brambory nejúrodnějšími oblastmi Polabí a jižní Morava. V loňském roce byly podle dat ministerstva zemědělství a České statistického úřadu vysazeny na ploše 2091 hektarů. Jedná se jak o průmyslovou výrobu, tak o data za sadbu v rámci domácností. 

Plocha osetá ranými bramborami
20152179 hektarů
20162369 hektarů
20172091 hektarů 

Skupina ZVO Group je tvořena odbytovou organizací Odbytové družstvo Polabí, zajišťující prodej výrobků, a jejími členy, kteří se zabývají pěstováním polní zeleniny, brambor a obilovin. V současné době skupina hospodaří na výměře 4300 hektarů zemědělské půdy.