Sucho a vedro „vyhnalo“ techniku na pole o týden dříve. Podívejte se, jak probíhá sklizeň brambor | E15.cz

Sucho a vedro „vyhnalo“ techniku na pole o týden dříve. Podívejte se, jak probíhá sklizeň brambor

Barbora Pánková

Sklizeň raných brambor, které se liší tenkou slupkou, začala na polích skupiny ZVO Group kvůli teplému počasí o týden dřív než obvykle, tedy již v prvním červnovém týdnu. Podívejte se, jak v Přerově nad Labem úrodu vyorávají těžké sklízecí stroje.

 

Technika vyjíždí už v nočních hodinách a rané brambory vyorává do desáté hodiny ranní. Stroje rovnou očistí plodiny od natě a dalších přebytečných částí. Pracovníci už v průběhu sklizně vytřiďují vadné hlízy a kamení, které stroj omylem zachytil.  

Jak přežít horko: Co jíst, pít a jak se chovat, abyste se vyhnuli nepříjemnému kolapsu?

Když je zásobník stroje plný, brambory jsou vysypány na nákladní auto a odvezeny k dalšímu zpracování. Jeden sklízecí stroj vyorá kolem šedesáti tun brambor za den. Následuje další fáze, kterou představuje čištění a mytí. Potom jsou brambory rozděleny do pytlů a ještě ten samý den se objeví na pultech obchodů. 

Rané brambory se zpravidla sklízejí v průběhu června a od těch sklizených po létě se liší především nedozrálou tenkou a odlupující se slupkou. Na rozdíl od pozdních brambor, které jsou vhodné ke skladování, ty rané jsou určeny k rychlé spotřebě. 

V České republice jsou pro rané brambory nejúrodnějšími oblastmi Polabí a jižní Morava. V loňském roce byly podle dat ministerstva zemědělství a České statistického úřadu vysazeny na ploše 2091 hektarů. Jedná se jak o průmyslovou výrobu, tak o data za sadbu v rámci domácností. 

Plocha osetá ranými bramborami
2015 2179 hektarů
2016 2369 hektarů
2017 2091 hektarů 

Skupina ZVO Group je tvořena odbytovou organizací Odbytové družstvo Polabí, zajišťující prodej výrobků, a jejími členy, kteří se zabývají pěstováním polní zeleniny, brambor a obilovin. V současné době skupina hospodaří na výměře 4300 hektarů zemědělské půdy. 

Sklizeň špenátu vrcholí. Podívejte se
Jestli chceme zachovat výrobu, musíme ji víc dotovat, říká ministr zemědělství Jiří Milek

 

 

 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!

Články odjinud