Úsovsku klesl zisk druhý rok v řadě, firmu spoluvlastní Babišův exministr

Ministr zemědělství Jiří Milek

Ministr zemědělství Jiří Milek Zdroj: Jiří Koťátko

Jiří Milek
2
Fotogalerie

Zemědělsko-potravinářskému koncernu Úsovsko se loni snížil konsolidovaný zisk o deset procent na 164 milionů korun. Společnosti, pod kterou spadá sedmnáct firem podnikajících v zemědělství, potravinářství, obchodu a průmyslu, se tím zhoršily hospodářské výsledky druhý rok v řadě. Úsovsko spoluvlastní bývalý ministr zemědělství v Babišově první vládě Jiří Milek.

Koncernu Úsovsko sice loni klesl konsolidovaný zisk, ale konsolidovaný obrat vykázal vyšší. Vzrostl o tři procenta na 2,3 miliardy korun. 

Loňský pokles zisku připisuje předseda představenstva společnosti Martin Novák problémům v rostlinné výrobě. “K nejvýraznějšímu poklesu zisku došlo u rostlinné výroby na Klatovsku, a to především kvůli suchu,” uvedl ve výroční zprávě. Se ztrátou podle něj skončila také stavební divize.

Hospodářské výsledky Úsovska
 konsolidovaný obrat (v tis. korun)konsolidovaný zisk (v tis. korun)
20152 435 435234 396 
20162 199 481182 654 
20172 273 744 163 800 

Naopak v živočišné výrobě si koncern polepšil, a to u mléčného skotu kvůli příznivé ceně mléka. “V první polovině roku 2016 cena klesala z hodnoty 7,50 korun za litr až pod výrazně ztrátových 6 korun za litr. Pak se ale k této původní hodnotě koncem roku vrátila, v roce 2017 téměř každý měsíc mírně rostla až na konečných slušných více než 9,50 korun za litr,” uvedl Novák. 

Spolumajitelem a generálním ředitelem koncernu byl do loňského roku Jiří Milek, který ve funkci skončil kvůli postu ministra zemědělství ve vládě Andreje Babiše (ANO), aby splnil požadavky zákona o střetu zájmů. 

Milek kvůli němu rovněž snížil svůj vlastnický podíl v koncernu. Část ze svých 25,14 procenta akcií převedl na manželku a syna. "Ministr v této chvíli vlastní 11,25 procenta akcií. 10,68 procenta převedl na svou manželku a 3,06 procenta akcií na svého syna. Zbývající část prodal," upřesnilo tiskové oddělení ministerstva zemědělství. 

Jiřího Milka ve funkci nahradil ve středu prezident Potravinářské komory Miroslav Toman coby kandidát sociální demokracie. Milek nedávno v rozhovoru s deníkem E15 uvedl, že se po skončení mandátu do firmy vrátí.