Bydlení dramaticky zdražilo nejen v Praze, vývoj cen bytů by zřejmě zásadně změnila krize

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Ceny bytů v posledních letech rostly vysokým tempem, nejdramatičtěji přitom ve větších městech. Například v Praze byla v roce 2014 průměrná cena za metr čtvereční bytu zhruba 52 tisíc korun, vyplývá z aplikace Cenová mapa. V současnosti si kupující musí sáhnout do kapsy mnohem hlouběji, průměrná cena za metr čtvereční totiž dosahuje 77 tisíc korun.

Podobné tempo růstu lze spatřit i u ostatních krajských měst, například v Olomouci vzrostla cena dokonce o čtyři pětiny a dosahuje až 65 tisíc za čtvereční metr.

Ceny v krajských městech jsou obecně na daleko nižší úrovni než v hlavním městě. V Brně se v roce 2017 prodával metr čtvereční za 50 tisíc korun, přičemž u většiny krajských měst se cena v témže roce pohybovala mezi 28 a 35 tisíci korun. Výjimkou jsou města jako Ústí nad Labem, Ostrava a Karlovy Vary, kde se v roce 2017 metr čtvereční prodával v průměru stále pod 20 tisíci korunami.

Podle oficiálních dat ČSÚ se v celé republice zvýšila cena bytů mezi lety 2010 až 2018 o 45 procent, v Praze o dvě třetiny a ve zbytku republiky o více než pětinu. Příčinou k růstu cen je podle analytiků dobrá ekonomická kondice, nízká nabídka nových bytů a stále relativně nízká úroková sazba, která snižuje celkové náklady na koupi bytu. Projevuje se také příliv kapitálu zahraničních investorů, kteří v tuzemských nemovitostech, zejména těch pražských, hledají klidný finanční přístav s vysokou výnosností.

Sháníte praktického průvodce nákupem nemovitosti? Objednejte si magazín Chceš bydlet

Video placeholde

Magazín E15 Chceš bydlet? • E15

V posledních měsících už však tempo růstu cen zpomaluje. Městský Institut plánování a rozvoje (IPR) se ovšem domnívá, že zásadní zvrat v cenách bydlení čekat nelze. Ceny bytů tak dále porostou, a to s ohledem na zmíněné ekonomické faktory, míní ředitel sekce strategií a politik IPR Tomáš Lapáček. V Praze navíc hraje roli i fakt, že se do ní a jeho okolí stěhuje velké množství lidí z České republiky i zahraničí.

Podle dalších analytiků bude poptávka po bytech mírně klesat, zájem zahraničních kupujících o pražské nemovitosti bude ale nadále pokračovat. V řadě regionů, například těch pohraničních, by mohla cena bytů stagnovat. Část investorů a zájemců o bydlení tak výraznější pokles cen na realitním trhu očekává až s příchodem případné ekonomické krize. V důsledku té minulé klesla cena bytů v Česku v průměru o čtvrtinu. Analytici se však neshodují, kdy by měl hospodářský propad nastat, ani v tom, nakolik je jeho očekávání opodstatněné.