Ceny bytů porostou příští rok pomaleji. Ale snížení by podle expertů přinesla jen krize

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael / E15

Pražské Vinohrady
Staré činžovní domy v Praze na Újezdě
Staré činžovní domy (vlevo) v Praze na Újezdě
Ilustrační foto
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Tempo růstu cen bytů v Česku příští rok zpomalí pod pět procent. Podobně poroste také nájemné. Poptávka sice mírně klesá, ale zejména ve velkých městech se potkává s nedostatečnou nabídkou. Aby ceny začaly klesat, musel by přijít výraznější ekonomický otřes, což není příliš pravděpodobné. Uvedla to většina analytiků. Nájemné podle nich vzroste kvůli tomu, že vzhledem k vysokým cenám bytů stoupá poptávka po nájemním bydlení.

Podle posledních údajů poradenské společnosti Deloitte prodejní ceny bytů v Praze a krajských městech na konci pololetí vzrostly meziročně v průměru o deset procent na 60 700 korun za metr čtvereční. Nejdražší byla Praha (84 200 korun), nejlevnější Ústí nad Labem (17 000 korun). Byty meziročně nejvíce zdražily v Českých Budějovicích (o 21,8 procenta), naopak ve Zlíně o 4,1 procenta zlevnily.

"Růst ekonomiky zpomaluje, což může mít lehký vliv na pokles poptávky. Tu v posledním roce ale výrazněji ovlivnilo spíše zdražování hypoték kvůli růstu sazeb v ekonomice a omezení rizikovějších hypoték ze strany ČNB. Aktuálně je nižší poptávka po nemovitostech, což by mělo přetrvat i v příštím roce," uvedl analytik Moneta Money Bank Petr Gapko. Podle něj je ovšem nedostatečná nabídka bytů, hlavně ve velkých městech. Ceny bytů i nájemné by tak mohly dále růst, ovšem v porovnání s minulými roky o něco pomaleji.

"Lze očekávat, že ceny nemovitostí v příštím roce i nadále porostou, i když pomalejším tempem než v předchozích letech. Některé analýzy sice naznačují, že jsou ceny nemovitostí nadhodnocené. Ale dokud ekonomika neprožije výrazný otřes, nelze předpokládat, že by se ceny nemovitostí snížily," doplnil analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy je pro příští roky potřeba počítat s průměrným růstem o pět procent. "V některých lokalitách a letech bude růst ještě rychlejší, jinde a jindy zase pomalejší. V atraktivních lokalitách, například v centrech měst, je třeba v příštím roce počítat s dalším citelným růstem cen, což bude vyvolávat stále palčivější sociální otázky. Naopak například na venkově lze očekávat i stagnaci cen," uvedl Kovanda.

Pokud jde o nájmy, podle analytika ČSOB Petra Dufka reagují na růst cen bytů s velkým zpožděním a vzhledem k vysokým cenám bytů poptávka po nájemním bydlení stále narůstá. "Navíc zde poptávku podporuje i migrace v rámci Česka i ze zahraničí. Takže segment nájemního bydlení čeká ještě silný boom bez ohledu na zpomalování ekonomiky," podotkl Dufek.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška budou růst ceny bytů ještě nejméně jeden rok, maximálně pětiprocentním meziročním tempem. U nájemného počítá s růstem o čtyři až pět procent. "Tento průměr zahrnuje jak případy nezměněného nájemného po jeho skokovém zvýšení z předchozích období, tak postupného dohánění dříve nezměněných kontraktů. Průměrné nájemné bude růst i za horizontem příštího roku, a to i v případě, že se růst cen nemovitostí zastaví," sdělil Sobíšek.

Analytička Komerční banky Jana Steckerová míní, že ceny bytů i nájemné už narazily na svůj strop, především v Praze a Brně. "Zároveň ale neočekáváme nějaký zásadní pokles cen, spíše jejich stagnaci. Dalšímu růstu cen nemovitostí bude bránit pomalejší mzdový růst i obavy z vývoje ekonomické situace," dodala Steckerová.