Na nový byt si podle studie vydělává Pražan nejdéle z metropolí v regionu

Vizualizace projektu Nové Chabry developerské společnosti Star Group-

Vizualizace projektu Nové Chabry developerské společnosti Star Group- Zdroj: Star Group

hypotéky, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Obyvatel Prahy by na průměrný nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních vydělával 14,1 roku, pokud by neměl žádné jiné výdaje. Z metropolí v regionu je to výrazně nejvíce, ve druhé Bratislavě je to o tři roky méně. Vyplývá to ze studie developerské společnost Central Group. Za Prahou a Bratislavou následují Mnichov (10,9 roku), Vídeň (8,9), Frankfurt a Varšava (8,7), Berlín (8,4) a Hamburk (6,5).

Jde o údaje na konci letošního třetího čtvrtletí, před rokem to v Praze bylo 14,2 platu. Na konci třetího čtvrtletí 2014, od kdy developer údaje eviduje, to bylo necelých deset let.

Podle společných statistik developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group průměrná cena nových prodaných bytů v hlavním městě na konci září meziročně vzrostla o 11,5 procenta na 106 713 korun za metr čtvereční. Od poloviny roku 2015 nové byty v Praze zdražily o 92 procent. Jako příčiny výrazného zdražování analytici uvádějí pomalé povolování staveb, rostoucí ceny pozemků, stavebních prací a materiálů. Dále zmiňují vysoké daňové zatížení.

Cena průměrného bytu o rozloze 70 metrů čtverečních byla více než 7,6 milionu korun. U průměrné mzdy Central Group vycházel z údajů ministerstva práce a sociálních věcí o mzdách a platech podle profesí. Podle nich je průměrná hrubá měsíční mzda v Praze 45 246 korun.

"Příčinou špatné dostupnosti bydlení v Praze je jednoznačně zoufale nízký počet povolených bytů. Metropole s lepší dostupností bydlení povolují bytové projekty mnohem rychleji a hlavně ve větší míře než v Praze," uvedla ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Podle údajů Central Group na základě dat statistických úřadů se v Praze loni povolilo 4218 bytů, z okolních metropolí to byl po Bratislavě (3534) druhý nejmenší počet. Například ve Varšavě to bylo 25 000 bytů, v Berlíně 24 218 bytů. Pokud jde o přepočet nových povolených bytů na 1000 obyvatel, Praha je na tom v regionu nejhůře.

"A není to tím, že by nebylo kde brát. V Praze je podle našich nejnovějších dat v přípravě téměř 109 000 bytů v 735 projektech," doplnil majitel Central Group Dušan Kunovský. Nejvíce (25 730) jich připadá na Prahu 5. Následují Praha 9 (22 393) a Praha 4 (17 264).