Dobrá nálada developerů je zpět. Prodávají a zaplavují trh rekordně drahými byty

Propad byznysu s novými byty vykázaný v březnu a dubnu se v červnu vrátil do obvyklých hodnot z doby rozkvětu realitního trhu. (ilustrační foto)

Propad byznysu s novými byty vykázaný v březnu a dubnu se v červnu vrátil do obvyklých hodnot z doby rozkvětu realitního trhu. (ilustrační foto) Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Developeři dali v červnu na trh nejvíce bytů za posledních šest let.(ilustrační foto)
Celkem dali developeři do inzerce v červnu 858 bytů. Meziročně je to skok o 52 procent.(ilustrační foto)
Množství bytů daných do inzerce podle stavebníků odpovídá poptávce. (ilustrační foto)
Průměrná cena za jeden byt nový byt na trhu byla ke konci června podle CenovaMapa.org 7,3 milionu korun.(ilustrační foto)
V přepočtu na metr čtvereční stála průměrná pražská novostavba přes 114 tisíc korun.(ilustrační foto)
7
Fotogalerie

Propad byznysu s novými byty vykázaný v březnu a dubnu se v červnu vrátil do obvyklých hodnot z doby rozkvětu realitního trhu. Na vysoké úrovni jsou zpět prodeje i zásobení trhu. Developeři umístili v červnu na trh nejvíce bytů za posledních šest let. Vyplývá to z aktuálních dat portálu CenovaMapa.org, který mimo jiné sleduje trh s novostavbami.

„Květen a červen letošního roku byly měsíce, které měly rozhodnout nebo alespoň napovědět, jak se bude dál vyvíjet developerský trh v Praze. Zvláště v červnu byl trh ve výborné kondici. Znamenal zdvojnásobení prodejů z března a dubna a v podstatě vrátil poptávku do normálu,“ komentoval František Brož, analytik projektu CenovaMapa.org.

Celkem dali developeři do inzerce v červnu 858 bytů. Meziročně je to skok o 52 procent. Zároveň je to nejvyšší červnový přírůstek novostaveb v nabídce od roku 2014. 

Zatímco na začátku koronavirové krize byli někteří stavebníci s uváděním nových bytů na trh opatrnější, nyní nahrnuli nové přírůstky do nabídky prakticky všichni velcí developeři. Rekordmanem je Metrostav Development. Dal do prodeje celkem 265 jednotek v projektu Byty u parku v Praze 3. Hodně přes dvě stovky bytů vrhla na trh také společnost Horizon. 

„Aktuálně spouštíme prodej jednotek dalších etap v projektech Rezidence Modřanka a Zahálka, což byl jeden z našich významných milníků roku 2020.,“ uvedl generální ředitel firmy Horizon Yishay Furman. „Stále také aspirujeme na dosažení cíle vytyčeného na začátku tohoto roku, tedy tisíc nových bytů vznikajících během letoška napříč naším portfoliem,“ dodal.

Množství bytů daných do inzerce podle stavebníků odpovídá poptávce. „V květnu jsme uvolnili do prodeje první fázi projektu Albatros Kbely se 127 byty,“ uvedl ředitel prodeje ve Skanska Reality Lukáš Maděra. „Vzhledem k tomu, že na trhu je bytů stále velký nedostatek, není pro nás překvapením, že třetina jednotek už je prodaná nebo závazně rezervovaná,“ podotkl.

Průměrná cena za jeden nový byt na trhu byla ke konci června podle CenovaMapa.org 7,3 milionu korun. Meziročně to byl nárůst o 24 procent. V přepočtu na metr čtvereční stála průměrná pražská novostavba přes 114 tisíc korun. Ve srovnání s loňským červnem jde o 15procentní zdražení. Proti roku 2014 jsou aktuální ceny nových bytů téměř na dvojnásobku. 

„My ani konkurence zatím nejsme ochotní zlevňovat. Dosud tu není nikdo, kdo by byl v nouzi a potřeboval na prodeje tlačit,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Maximilian Skala, šéf realitní skupiny PSN. 

To potvrzuje i analýza portálu CenovaMapa.org. Na jeden byt, který na trhu během května a června zlevnil, připadly tři byty, které naopak zdražily. V absolutních číslech se ve zmíněném období zvedly ceny u 944 nových bytů. Celkově developeři zdražili o 144 milionů korun. Naopak zlevnění se týkalo 237 bytů. V součtu činila částka věnovaná na slevy 52 milionů korun.  

Po očištění od jednotek vrácených do prodeje z rezervací prodali developeři v květnu a červnu 838 bytů. To je meziroční pokles o šest procent, což trh vzhledem ke koronavirové situaci považuje za úspěch. 

Návrat optimismu do byznysu s novými byty doprovází zprávy z hypotečního trhu o dalším zlevňování hypoték. V červnu půjčky na bydlení potřetí za sebou zlevnily. Průměrná úroková sazba hypoték spadla podle indexu Fincentrum Hypoindex na 2,21 procenta. Levnější byly naposledy v prosinci 2017.

Objem poskytnutých hypoték ve druhém čtvrtletí překonal podle dat Fincentrum & Swiss Life Select 55 miliard korun. Za prvních šest měsíců banky poskytly hypotéky již za téměř 110 miliard korun. Proti loňskému prvnímu pololetí si polepšily skoro o 26 miliard.

Majitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec ale doporučuje čísla o hypotékách nepřeceňovat. „Otázka je, jaký podíl na uzavřených hypotékách připadá na nově zřízené úvěry a jak velké je refinancování stávajících hypoték. Obecně totiž platí, že čím více klesají úrokové sazby, tím více roste podíl refinancování,“ poznamenal podnikatel.

„Navíc banky jsou nyní po několikatýdenním ekonomickém blackoutu při prověřování nových klientů mnohem přísnější,“ míní. Pro některé profese, například z oblasti pohostinství či cestovního ruchu, je podle Korce nová hypotéka prakticky nedostupná.