Australští plynaři v Česku hrnou na trh bondy za miliardy

Dluhopisy, ilustrační foto

Dluhopisy, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Australští plynaři v Česku hrnou na trh bondy za miliardy
Australští plynaři v Česku hrnou na trh bondy za miliardy
Zásobník plynu, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Dominantní hráč na tuzemském trhu distribuce plynu, společnost GasNet z australské investiční skupiny Macquarie, pošle na zahraniční finanční trhy dluhopisy v přepočtu za bezmála šestnáct miliard korun. Podle zdroje obeznámeného se situací skupina tímto krokem prostřednictvím lucemburské mateřské firmy Czech Gas Networks Investments refinancuje své bankovní úvěry.

 „Nebudeme transakci komentovat,“ řekl mluvčí Macquarie Infrastructure and Real Assets Patrick Gallagher.

„V plánu je vydání další, čtyřmiliardové emise dluhopisů v českých korunách, které budou přednostně nabídnuty českým investorům,“ dodává zdroj blízký skupině Macquarie, který si přál zůstat v anonymitě. 

Za rovné procento ročního úroku si skupina obstarala zdroje na příštích sedm let. Roční úrok jen o tři desetiny procentního bodu převyšuje sazbu, za kterou si kupříkladu dokáže na stejnou dobu v korunách půjčit český stát.

„Emise byla několikrát přeupsána. I my jsme si do našich portfolií tento dluhopis koupili,“ říká portfolio manažer investiční společnosti Conseq Michal Stupavský. „Bonitní korporace nemají absolutně žádný problém si pomocí emise dluhopisů půjčit za jedno až dvě procenta ročně. I tato emise ukázala, že velcí institucionální investoři mají ohromné množství volné hotovosti, kterou potřebují někde alokovat,“ podotkl.

K refinancování dluhu prostřednictvím eurodluhopisů sáhl v závěru loňského roku například ČEZ, a to emisí v objemu 750 milionů eur. Polostátní energetický gigant si dokázal půjčit eura dokonce za roční úrok 0,875 procenta.

„Na evropském dluhovém trhu převládá hlad po výnosech, takže pozice větších energetických firem, které obvykle generují stabilní a dobře predikovatelné toky hotovosti, je dobrá,“ míní ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

V následujících letech se ovšem podle něho může zhoršit pozice těch energetických skupin, které se méně angažují v segmentu obnovitelných zdrojů. „Hrozí, že například Evropská centrální banka nezařadí do svých dluhopisových programů firmy, které produkují malou část svého energetického mixu z obnovitelných zdrojů,“ dodal Pfeiler.

Sdružení investorů pod vedením společnosti Macquarie Infrastructure and Real Assets dokončilo převzetí tehdejší firmy Innogy Grid Holding, pod kterou spadá převážná část distribuce plynu v Česku, od německé energetické skupiny RWE loni na podzim.

Macquarie získala 50,04 procenta firmy za 1,8 miliardy eur, tedy v přepočtu podle tehdejšího kurzu eura přes 46 miliard korun. V současné době také probíhá prodej obchodní části byznysu s plynem české Innogy z majetku německé E.ON.SE maďarské firmě MVM Group.

Firma GasNet se v Česku podílí na distribuci plynu z více než 85 procent. Kromě Prahy, kde distribuuje společnost Pražská plynárenská, a v Jihočeském kraji působícího E.ON kontroluje GasNet celý tuzemský trh. Společnost loni v Česku vydělala po zdanění bezmála patnáct miliard korun.