Rizikové bondy, i ty prašivé, se vracejí na výsluní. Jejich hodnota strmě roste

Americký dolar

Americký dolar Zdroj: profimedia

Obrat ve vnímání budoucnosti globální ekonomiky přivedl investory zpátky k riziku, a to na trhích firemních dluhopisů
2
Fotogalerie

Světoví investoři se během pandemie nastěhovali do riskantních firemních dluhopisů. Ceny takzvaných vysokovýnosových bondů, tedy firemních dluhopisů s relativně velkým rizikem nesplacení, jen za poslední rok, tedy od nástupu pandemie, vystoupaly o více než pětinu na úrovně poblíž historických maxim.

Investoři živelnými nákupy bondů méně důvěryhodných firem, z nichž část bývá označována přívlastkem „prašivý“ neboli junk zareagovali na příslib robustního hospodářského růstu, a tím i menšímu riziku hromadných firemních bankrotů. 

„Investoři považují vysokovýnosové bondy za stále bezpečnější, což se odráží v poklesu výnosové prémie, kterou investoři požadují nad bezrizikovými státními bondy. Ve srovnání s nimi zároveň tyto papíry nabízejí zajímavější výnos,“ říká ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. V kurzu jsou zejména firemní bondy na opačné straně Atlantiku. „Zájem o junk dluhopisy je především sázkou na oživení americké ekonomiky,“ soudí ekonom poradenské společnosti Deloitte David Marek. 

Hlad ze strany poptávky podle něho umožňuje také rekordně vysoké objemy nových emisí těchto bondů. „V prvním čtvrtletí se na americkém trhu objevily nové emise v objemu 140 miliard dolarů, což je dosud nejvyšší příliv emitentů,“ dodává Marek. Celková velikost trhu s rizikovými dluhopisy se tak zvýšila na půldruhého bilionu dolarů.

„Vnímaná rizikovost firemních dluhopisů, se postupně vrátila na úrovně před začátkem pandemie. Také proto již nelze očekávat, že se podobný růst zopakuje,“ upozorňuje manažer fondů Erste Asset Management Martin Šmíd. Podle analytiků se dluhopisové trhy prakticky vrátily k normálu.

„Covid-19 sice stále působí ve světě zmatek a řada zemí zažívá několikátou vlnu pandemie, trhy ovšem doufají, že se situace během letoška uklidní. A řada příznivých makroindikátorů je v tom podporuje,“ uvádí ekonom Société Générale Juan Valencia. 

Část peněz přitom do firemních dluhopisů přitekla z prodejů bondů státních. Zatímco tak firemní bondy zažily v uplynulém roce boom, ceny státních dluhopisů v průměru zhruba o dvě procenta poklesly. Při prvním poryvu pandemie přitom ceny bondů firem, které nejsou elitou globálního byznysu, propadly prakticky přes noc zhruba o patnáct procent. Investoři od nich dali vmžiku ruce pryč pod dojmem temných vyhlídek globální ekonomiky.

„Investování do krátkodobějších podnikových dluhopisů je nadále populární. Investoři vidí rostoucí inflaci, která jim reálně znehodnocuje úspory na bankovních účtech. Ve srovnání s tím se vysokovýnosovým podnikovým dluhopisům dobře daří inflaci kompenzovat. Opatrnější bychom byli nyní vůči dlouhodobým dluhopisům,“ soudí analytik J&T Banky Martin Kujal.