Agentura Standard & Poor's zvýšila rating ČEB

Tomáš Uvíra, ředitel ČEB

Tomáš Uvíra, ředitel ČEB Zdroj: ctk

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zvýšila rating České exportní banky (ČEB) u dlouhodobých závazků v cizích měnách o dva stupně z A na AA-. U dlouhodobých závazků v domácí měně rating stoupl z A+ na AA. U krátkodobých závazků v domácí i zahraniční měně pak agentura zvýšila rating na A-1+ se stabilním výhledem. Dnes to oznámila ČEB.

„Ratingové hodnocení ČEB kopíruje hodnocení České republiky. Vyšší rating ČEB může zatraktivnit její vydávané dluhopisy pro zahraniční investory s pozitivním dopadem na snížení ceny devizových zdrojů. Tímto hodnocením se ČR spolu s ČEB dostává na úroveň ekonomicky vyspělých zemí, jako je například Japonsko,“ stojí ve zprávě ČEB.

Valná hromada ČEB letos v dubnu schválila dluhopisový program banky do roku 2016 v celkovém rámci 400 milionů eur (zhruba 9,6 miliardy korun).

Státem vlastněná ČEB zprostředkovává státní podporu vývozu poskytováním a financováním vývozních úvěrů a dalších služeb, jež s exportem souvisejí. Banka loni podepsala smlouvy za 43,8 miliardy korun, což oproti roku 2009 představuje nárůst o 74 procent.