Aktivita zahraničních podnikatelů v Česku roste

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Podnikatelská aktivita cizinců v posledních třech letech v Česku roste. Počet zahraničních vlastníků společností s ručením omezeným stoupl téměř o polovinu na 174 tisíc. Jejich podíl na celkovém počtu těchto podniků, které jsou v rukou fyzických osob, je nyní víc než třetinový. Uvedla to dnes Česká kapitálová informační agentura (Čekia).

„Počet Čechů - majitelů s.r.o. za poslední tři roky vzrostl o dvě procenta, zatímco počet zahraničních vlastníků se zvýšil o 45 procent. Je zřejmé, že podnikatelské aktivity cizinců v rámci tuzemské ekonomiky prudce rostou,“ uvedla analytička Čekia Petra Štěpánová.

Roste i podíl podniků vlastněných jedinou osobou. „V období jaro 2009 - jaro 2012 vzrost počet s.r.o. s jedním majitelem, fyzickou osobou o 35 procent,“ uvedla Štěpánová. Dodala, že živnostníci a fyzické osoby volí právní formu společnosti s ručením omezeným pro své podnikání stále častěji. Hlavním důvodem je omezení rizik a zvýšení prestiže.

Struktura vlastníků (fyzických osob) společností s ručením omezeným

Domicil fyzické osoby Počet Podíl na celku (v procentech)
Tuzemské FO 306 232 63,82
Zahraniční FO 173 636 36,18
Celkem 479 868 100

Zdroj: databáze a výpočty Čekia

V březnu agentura evidovala 342 993 aktivních společností s ručením omezeným, které obecně zastupují malé a střední podnikání. Většina z nich (83,6 procenta) je výhradně v rukou fyzických osob, právnickými osobami je ovládána necelá desetina. Společnost s ručením omezeným je v tuzemsku dlouhodobě nejoblíbenější právní formou pro podnikání, nyní ji využívá víc než 306 tisíc Čechů.

Česká kapitálová informační agentura je součástí nadnárodní skupiny Bisnode AB, která poskytuje digitální obchodní informace v Evropě.