Albrightová: Střední Evropa nesmí být ukňouraná

Madeleine Albrightová

Madeleine Albrightová Zdroj: profimedia.cz

Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová v britském týdeníku The Economist mluví o své knize vzpomínek Pražská zima. V této souvislosti se ale vyjadřuje i k poslednímu dění v postkomunistické střední Evropě. Ta by podle ní neměla být „ukňouraná“ a vzít na sebe víc zodpovědnosti. Před nadcházejícími prezidentskými volbami v Česku se pak obává omezenosti, korupce a izolacionismu, ať už vůči EU nebo globalizaci.

„Je to nenormální léto. Po sametové revoluci si Češi mysleli, že to bude všechno mnohem snazší. A tolik chtěli být součástí Západu. Nyní jsou zmatenější, než bych si byla myslela,“ řekla Albrigtová Economistu.

Odmítavě se vyjádřila i k dopisu středoevropských intelektuálů z roku 2009 americkému prezidentovi Baracku Obamovi, který naříkal nad úpadkem transatlantických vztahů a který podle The Economist zorganizoval nynější ministr obrany Alexandr Vondra.

Pavel Kosatík: Z profesora Masaryka jsme udělali trochu sketu

Na Madeleine Albrightovou dopis neudělal dojem. „Všichni jsme usilovali, aby Evropa zůstala neporušená a svobodná. První prezident (George) Bush to říkal, prezident (Bill) Clinton to říkal a já jsem to říkala, pořád dokola. Bylo to téma. A pak najednou dostaneme tenhle ukňouraný dopis, který v době, kdy lidé umírají v Iráku a Afghánistánu, tvrdí, že nevěnujeme dost pozornosti střední Evropě, když jsme velmi dlouho dělali právě to,“ řekla Albrightová. „Nebylo to odpovědné.“

A na co by se teď Středoevropané měli zaměřit? ptá se The Economist. V narážce na bukurešťský projev viceprezidenta Joe Bidena z roku 2009 o speciálním vztahu Američanů a Středoevropanů, Albrightová říká, že nyní je čas, aby sami „vedli“ při rozšiřování svobody a prosperity, hlavně na východní hranici EU.