Altnerův kolega Halbich nemá nárok na odměnu za zastupování ČSSD

Václav Halbich

Václav Halbich Zdroj: profimedia.cz

Právník Václav Halbich nemá nárok na 17 milionů korun za zastupování ČSSD ve sporu o sídlo strany v centru Prahy - Lidový dům. Dnešní verdikt odvolacího pražského městského soudu je pravomocný. Halbich v žalobě požadoval peníze jednak od sociální demokracie, jednak od společnosti Alba, které postoupil svou pohledávku vůči ČSSD jeho někdejší kolega Zdeněk Altner. Strana peníze pro právníky složila už před lety do soudní úschovy, nevěděla totiž, komu je vyplatit.

Smlouvu o zastupování ve sporu o sídlo ČSSD podepsal tehdejší předseda strany a současný prezident Miloš Zeman se zesnulým právníkem Altnerem, který letos na ČSSD vysoudil 338 milionů korun za právní služby. Halbich ovšem v žalobě tvrdil, že ke kontraktu později přistoupil společně s dalším právníkem Zdeňkem Hájkem a že za práci nedostal zaplaceno. Prezident Zeman před soudem vypověděl, že pro něj byl jediným partnerem Altner. O žádné dohodě s Halbichem prý nevěděl.

Justice projednává žalobu bývalého notáře Halbicha od roku 2003. Původně ji zamítla, muže se však zastal Ústavní soud. Altner v případu vystupoval jako svědek a Halbichovy zásluhy popíral. Notář podle něj poskytoval jen dílčí konzultace.