Americký velvyslanec lobboval za zrušení aukcí na léky

Léky

Léky Zdroj: wikimedia.org

Americký velvyslanec v ČR Norman Eisen lobboval za zrušení zákona o internetových aukcích léků. První část zdravotní reformy, jejíž součástí jsou aukce léků, schválili koncem června poslanci. Eisenův nesouhlasný dopis přišel na ministerstvo zdravotnictví bezprostředně poté. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT).

Plán zavést elektronické aukce na léky má výrazně snížit náklady zdravotních pojišťoven na úkor zisků farmaceutických firem. Ministr Leoš Heger (TOP 09) od něj očekává úspory ve výši až pěti miliard korun.

„Vyjádřil určité obavy z osudu firem na našem trhu. My jsme mu na jeho dopis odpověděli, že jsme si té věci vědomi, ale že postupujeme podle nejlepších zájmů České republiky,“ řekl ČT Heger. Americká strana připustila, že jednala na žádost amerických farmaceutických firem. „Velvyslanectví respektuje, že zdravotní reforma je vnitřní záležitostí české vlády. Nicméně si myslíme, že všechny zainteresované strany, kterých se reforma týká, by měly mít možnost vyjádřit své připomínky,“ napsal tiskový atašé amerického velvyslanectví Paul Oglesby.

První část zdravotní reformy vrátil koncem července Senát sněmovně. Hlasy koalice však mohou veto horní komory zvrátit.