Američtí vojáci přijeli do Vyškova, ráno vyrazí do Maďarska

Konvoj vozů Stryker v Německu (archivní foto ze září 2014)

Konvoj vozů Stryker v Německu (archivní foto ze září 2014) Zdroj: CC BY 2.0: USAFE AFAFRICA via Flickr

Do Vyškova dnes kolem druhé hodiny ranní dorazila předsunutá část amerického vojenského konvoje mířícího z bavorské základny na cvičení do Maďarska. Předvoj hlavního konvoje, který republikou projede v neděli a pondělí, má za úkol trasu do Maďarska vyzkoušet.

V kasárnách ve Vyškově přenocuje 60 vojáků, kteří se na Moravu přepravili 20 vojenskými vozidly včetně obrněných aut Stryker, řekla mluvčí vyškovského vojenského areálu Monika Nováková. Na cestu dál mají vyrazit z Vyškova dnes o půl šesté ráno. Do Vyškova měli vojáci dorazit ve středu večer, zatím není známo, proč se tak zpozdili.

První vojáci dorazili do Vyškova v 01:30 ráno. „V autoparku je v plánu doplnění pohonných hmot a poté přesun do ubytovacích prostor a večeře. Ráno se vojáci nasnídají a kolem půl šesté mají pokračovat v cestě,“ uvedla Nováková. Podle ní neměli Američané žádné speciální požadavky.

Předvoj hlavního konvoje přijel do České republiky ve středu dopoledne přes Rozvadov. V kasárnách v Praze-Ruzyni se s vojáky setkal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Do Prahy dorazilo 30 vozidel s více než 100 vojáky. Část z nich se vrátila zpět do bavorského Vilsecku, do Vyškova odjeli pouze někteří.

Původně měli Američané do Vyškova dorazit okolo 22:00. Část konvoje nabrala už v Německu zpoždění, a proto dorazila později už do Prahy. Problémy měli Američané i při přesunu z Prahy na Moravu. Kvůli potížím jednoho z vozidel musel konvoj kolem 20:00 na chvíli přerušit jízdu zhruba na 53. kilometru. „Konvoj zastavil, protože měli přehráté jedno vozidlo, ale zase rychle se dal do pohybu,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Johnová.

Hned tři přejezdy

Američtí vojáci během týdne projedou Českem ještě dvakrát. Po předsunuté jízdě se část vojáků vrátí zřejmě v pátek a sobotu přes Česko zpět do Německa. V neděli se na cestu vydá hlavní část amerických sil. Konvoj by mělo tvořit až 550 vojáků a asi 150 vozidel včetně obrněnců Stryker. Po českých dálnicích a rychlostních silnicích pojedou rozděleni do více kolon, aby neblokovali dopravu. Američané se v Maďarsku zúčastní cvičení NATO Brave Warrior 2015.

Za první pololetí letošního roku se přes území ČR uskutečnilo 3727 tranzitních průjezdů a přeletů příslušníků ozbrojených sil jiných států, z toho 3622 leteckých. Po pozemních komunikacích se přes republiku v 18 silničních proudech a 87 samostatných přesunech přepravilo 1277 zahraničních vojáků.