Analytici: ekonomika má dobré vyhlídky, pevněji se opírá o domácí zdroje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Skoda Power

Zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky v loňském čtvrtém čtvrtletí ukazují na dobré vyhlídky i letos, tvrdí analytici. Česká ekonomika v závěru roku rostla meziročně o 1,4 procenta. Letos očekávají růst hrubého domácího produktu většinou kolem 2,5 procenta.

Zhoršení meziročního odhadu vývoje ekonomiky na 1,4 procenta je podle analytiků především dáno vysokou srovnávací základnou z loňského roku. Tehdejší výběr spotřební daně ale ovlivnilo předzásobení se cigaretami.

Zahraniční obchod ubírá ekonomice na síle

„Tuzemská ekonomika je stále pevněji opřená o domácí zdroje růstu, o spotřebu a investice, a nikoli již tak dominantně o cizí zdroje, totiž právě o zahraniční obchod. To signalizuje poměrně příznivý vývoj,“ uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Zahraniční obchod ubral ekonomice na síle, jak připomíná analytik Michal Kozub z Home Creditu. Příspěvek zahraničního obchodu k celkovému růstu HDP byl záporný o jednu desetinu. Situace by ale byla ještě horší bez oslabené koruny, tvrdí Kozub.

„Pokud by kurz koruny nebyl nijak upravený, velmi pravděpodobně by koruna byla silnější. To by ještě více znevýhodnilo české exportéry a saldo zahraničního obchodu by bylo o to větší,“ vysvětluje Kozub.

Porosteme rychleji než Německo a EU

Dnešní údaje podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera nepřinesly nové informace, který by naznačovaly zhoršující se ekonomický vývoj na konci minulého roku a které by tak mohly obnovit růst obav z deflace a možného zásahu ČNB.

„I když se můžeme radovat, že česká ekonomika roste, na sousedy nemáme. Polsko, Maďarsko i Slovensko rostou rychleji. Ačkoliv tyto země nejspíš v rychlosti nepředstihneme, mělo by se nám letos podařit růst rychleji než Německu a průměru Evropy,“ upozornila hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.