ANO a KSČM loni vykázaly zisk, komunistům vynášejí pronájmy

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Hospodaření vládního hnutí ANO vedeného ministrem financí Andrejem Babišem skončilo loni ziskem 26,9 milionu korun. Opoziční KSČM vykázala přebytek po zdanění 22,2 milionu korun, stojí to ve výročních finančních zprávách. Předloni skončilo hnutí ve ztrátě 32,4 milionu korun, KSČM v zisku 12,8 milionu korun.

Výroční zpráva ANO také uvádí, že ke konci roku hnutí dlužilo svému předsedovi Babišovi na bezúročné půjčce 37,5 milionu korun. O rok dřív představoval tento dluh 65 milionů korun. Na půjčkách a úvěrech splatilo loni ANO rovných 44 milionů korun.

Od státu získalo hnutí 57,6 milionu korun na příspěvku na činnost, na darech obdrželo 8,9 milionu. Například eurokomisařka Věra Jourová mu darovala 200 tisíc korun, akciová společnost Lovochemie, kterou v minulosti řídil nynější ministr životního prostředí a člen ANO Richard Brabec, poskytla dar 150 tisíc korun. Mzdové náklady zaměstnanců hnutí si vyžádaly 10,8 milionu korun.

KSČM vlastní desítky budov

Komunistická strana měla loni příjmy 143,9 milionu korun a náklady 117,1 milionu korun. Ke konci roku strana vlastnila 47 dopravních prostředků a byla stoprocentní majitelkou 66 staveb a 92 pozemků. Na dalších 11 stavbách a 11 pozemcích držela vlastnický podíl.

Na příspěvcích od státu získala KSČM 83,2 milionu korun, dalších 26,6 milionu jí vynesly pronájmy. Na členských příspěvcích strana vybrala 18,3 milionu korun, z darů dostala celkem 10,7 milionu korun. KSČM měla poměrně značný počet drobných dárců z řad jednotlivců, od právnických osob vykázala jen čtyři dary. Například Klub českého pohraničí věnoval 10 tisíc korun.

Jako socialisté

S téměř stejným výsledkem jako hnutí ANO hospodařila loni vládní ČSSD, která vykázala zisk 27 milionů korun. Nyní se ale musí potýkat s čerstvým rozhodnutím soudu, podle kterého má zaplatit advokátovi Zdeňku Altnerovi přes 320 milionů korun za jeho služby při zastupování ve sporu o Lidový dům. Třetí vládní strana, KDU-ČSL, měla loni také přebytek, a to 23 milionů korun.

Loni se nekonaly žádné volby, takže strany nemusely financovat volební kampaně. Letos na podzim je však čekají krajské volby a volby do třetiny Senátu.