ANO ovládlo všechny průzkumy. Babišovi se zalíbil většinový systém

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec Martin Stropnický

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec Martin Stropnický Zdroj: ctk

Hnutí ANO, které v loňských sněmovních volbách obsadilo za ČSSD druhou příčku, v těchto dnech ovládlo všechny průzkumy a stalo se tak jednoznačným favoritem pro nadcházející volby do Evropského parlamentu. Možná i proto se šéf hnutí a ministr financí Andrej Babiš začal hlásit k většinovému volebnímu systému, z něhož by mohly vzejít silné vládní garnitury.

„Jednobarevná vláda by byla pro zemi to nejlepší,“ prohlásil politik a miliardář v jedné osobě v pořadu Partie na TV Prima. Zároveň vyjmenoval známé výhody většinového systému, tedy konec křehkých vládních koalic a naopak právě vznik jednobarevného, stabilního kabinetu. Babiš ale uznal, že tento model by se zřejmě velmi těžko prosazoval a jde prý jen o jeho přání.

Babišovým úvahám o změně volebního systému se ale nelze divit. Jeho partaj totiž v posledních měsících dominuje prakticky všem průzkumům, a je úplně jedno, jestli jsou zaměřené na volby do europarlamentu, které proběhnou příští týden, nebo zjišťují volební preference do Poslanecké sněmovny.

Například podle šetření TNS Aisa pro Českou televizi z konce dubna by ANO získalo dokonce 28 procent hlasů, sociální demokracie jen 18 procent, komunisté a TOP 09 se pohybovali kolem 11 procent a ODS, lidovci či Úsvit mezi šesti a sedmi procenty.

Podle jiného, necelý měsíc starého průzkumu firem Herzmann a Data Collect, by ANO sice tak velký náskok nezískalo, ale socialisté by ani nepřekročili 15 procent. Babišovo hnutí by dostalo 22,2 procenta hlasů, ČSSD 14,1 procenta a komunisté 11,1 procenta hlasů. Ostatní parlamentní strany se pohybují mezi necelými osmi až deseti procenty.

Volební modely STEM a CVVM (v procentech)
strana eurovolby duben 2014 (STEM) volby do Sněmovny březen 2014 (STEM) eurovolby duben 2014 (CVVM)
ANO 24,7 28,9 25
ČSSD 18,5 20,5 20
KSČM 11,9 13,3 9
TOP 09 10,7 9 10
ODS 7,4 7,3 7
KDU-ČSL 6,7 6,4 8
Úsvit 2 5 2

Suverénní vítězství ANO v eurovolbách předpovídá i nedávné šetření agentury STEM. Babišova strana by podle jejího modelu získala 24,7 procenta hlasů a sociální demokraté by zaostali o šest procentních bodů. STEM zároveň upozornil, že výsledky odpovídají volebním preferencím do sněmovny, které v poslední době zjišťoval. Ostatní partaje by nepřekročily 12 procent.

Babišův politický vzestup

Hnutí ANO majitele chemicko-potravinářského koncernu Agrofert Andreje Babiše zažilo v posledním roce díky zklamání lidí z politiky zavedených stran nebývalý vzestup popularity. Prakticky z nuly se v parlamentních volbách loni v říjnu vyhouplo na druhé místo těsně za ČSSD, když získalo 18,7 procenta hlasů, 47 křesel ve sněmovně a účast ve vládě. Teď má strana nakročeno k vítězství v eurovolbách.

Úvahy o nahrazení současného poměrného volebního systému většinovým se na české politické scéně objevují takřka po každých sněmovních volbách, které skončily téměř „plichtou“ či jiným nejasným výsledkem. Změnu volebního systému si dokonce vetkli sociální a občanští demokraté po předčasných volbách v roce 1998 do opoziční smlouvy, ale ani jim se to nepodařilo prosadit.