ANO zahájilo kampaň: Jsme outsideři, tvrdí vládní strana

Andrej Babiš na sjezdu ANO

Andrej Babiš na sjezdu ANO Zdroj: CTK

Hnutí ANO zahájilo v Ostravě ostrou část předvolební kampaně. Podle vicepremiéra a předsedy Andreje Babiše není hnutí v nadcházejících krajských volbách favoritem, ale spíše outsiderem. Spokojen by byl, kdyby se hnutí podařilo vyhrát volby v pěti krajích.

„Dnes naše hnutí začíná ostrou kampaň do krajských voleb. Pro nás je to poprvé a bude to nová zkušenost. Nejsme favorité voleb, jsme outsider, takže zůstáváme při zemi,“ uvedl Babiš.

K hlavním tématům volební kampaně podle něj nadále bude patřit problematika korupce. „Když jsme nastupovali do vlády, mysleli jsme si, že budeme na jedné lodi v boji proti korupci, ale jak se ukázalo v rámci reformy policie, tak nejsme,“ uvedl Babiš. Hnutí chce bojovat proti klientelismu i netransparentnímu hospodaření krajů, dodal.

Dalším tématem bude doprava. Právě o řešení dopravních problémů ve svých krajích mluvila dnes i řada z 13 lídrů v jednotlivých krajích, které hnutí při zahájení kampaně představilo. „Potřebujeme skutečně urychleně dobudovat obchvaty,“ řekl Babiš.

Hnutí se hodlá zaměřit také na zdravotnictví. Podle Babiše nechce nemocnice privatizovat, ale zajistit jim efektivnější řízení. Ve školství chce hnutí podpořit rozvoj řemesel, v sociální oblasti zajistit například dostavbu domovů důchodců.

Pět krajů

„Kdybychom vyhráli v pěti krajích, tak si myslím, že v rámci toho, kdo stojí proti nám a jak se zneužívají veřejné rozpočty na kampaň těch stávajících hejtmanů, tak si myslím, že aspoň za sebe budu spokojený,“ uvedl Babiš.

Do bojů o hejtmanské křeslo hnutí ANO vyslalo šest žen. V Moravskoslezském kraji se do čela kandidátky postavil rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák. Kraj nyní vede koalice ČSSD a KSČM, současný sociálnědemokratický hejtman Miroslav Novák svou funkci bude obhajovat. Právě moravskoslezského hejtmana Babiš několikrát kritizoval. „Nelíbí se nám, kdo je tady hejtmanem,“ řekl Babiš.

Narážel například na kauzu lobbisty Martina Dědice obviněného z korupce. Hejtman musel v nynějším funkčním období čelit kritice kvůli údajným vazbám na tohoto podnikatele. Média poukazovala na to, že s ním byl v nezvykle častém telefonickém kontaktu. Novák opakovaně tvrdí, že nikdy v této souvislosti nebyl vyšetřován. S Babišem se do konfliktu dostal už několikrát, například kvůli odkupu pozemků a výběru lokality pro průmyslovou zónu Nad Barborou.