Antimonopolní úřad ztrestal Severočeské doly. Kvůli zakazování exportu uhlí zaplatí desítky milionů

Nové obří velkorypadlo Severočeských dolů

Nové obří velkorypadlo Severočeských dolů Zdroj: ctk

Severočeské doly
Budova ÚOHS v Brně
Lom Severočeských dolů v Bílině. Došlo zde k požáru rýpadla KU 800.
6
Fotogalerie

Severočeské doly dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 30 milionů korun. Do smluv se svými odběrateli si dávaly zákaz exportu uhlí. Porušily tím soutěžní pravidla jak v České republice, tak v Evropské unii. Pokuta není pravomocná, firma se proti ní odvolala.

"Cílem nebo výsledkem bylo narušení hospodářské soutěže v oblasti dodávek hnědého tříděného uhlí a toto jednání bylo způsobilé ovlivnit obchod mezi členskými státy Evropské unie," uvedl ÚOHS ve výroční zprávě.

Firma se dopustila porušení zákona od roku 1994 až do konce roku 2012. Pokutu dostala jen za období od května 2004, starší období je už promlčené. Verdikt ÚOHS je z prosince loňského roku, je nepravomocný, protože se firma proti němu odvolala.

Severočeským dolům předloni vlivem mírné zimy klesly meziročně tržby a prodej hnědého uhlí. Největší česká těžební hnědouhelná společnost prodala 21 milionů tun uhlí. Tržby z prodeje uhlí podniku meziročně klesly o 480 milionů korun na 9,049 miliardy korun. Celkem ve skupině pracovalo 4901 lidí.

Aktuální případ je obdobný tomu, který v minulosti ÚOHS řešil se společností Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. (SUPN) za dohody s odběrateli. Za nezákonné dohody o zákazu exportu firma dostala pokutu 16 milionů korun.