Armáda nakoupí munici, kulomety a servis za 280 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Podobně jako loni i letos nakoupí česká armáda munici prostřednictvím Agentury NATO pro údržbu a zásobování (NAMSA) za více než 200 milionů korun. Ministerstvo obrany bude od této organizace zároveň poptávat belgické kulomety Minimi ráže 7,62 milimetrů. „Objem této akvizice nepřekročí v letošním roce 50 milionů, spíše to bude o něco méně,“ řekl na dotaz E15.cz náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Rudolf Blažek. Agentura podle něj také náhradní díly na vojenskou techniku za 30 milionů.

Podle Blažka přinesl loňský nákup munice téměř třicetiprocentní úsporu oproti minulosti, kdy rezort nakupoval tuto komoditu přes obchodní firmy. „Dříve jsme za munici platili okolo 280 milionů, loni to bylo něco přes 200 milionů,“ vypočítal Blažek.

Jak už server E15.cz informoval, v zavádění belgických kulometů Minimi do výzbroje chce ministerstvo pokračovat i v dalších letech. „Rádi bychom uzavřeli víceletý kontrakt, na jehož základě bychom podle aktuálních finančních možností nakupovali kulomety této značky,“ řekl nedávno šéf sekce vyzbrojování ministerstva Pavel Bulant.

Vedle nových útočných pušek a pistolí dodávaných Česko zbrojovkou Uherský Brod by tak armáda pokračovala v přezbrojení jednotek moderními ručními palnými zbraněmi.

Hlavním důvodem, proč chtějí nákupčí znovu oslovit NAMSA, jsou úspory. „Chceme se pomocí alianční agentury posunout do mezinárodního prostředí. Právě tam předpokládáme dosažení nižší ceny,“ dodal Bulant.

Vznikne úřad pro vyzbrojování

V červenci zároveň vznikne Národní úřad pro vyzbrojování, což je instituce, která má v zemích NATO na starosti velké armádní zakázky. Podle náměstka Blažka bude úřad vytvořen na bázi současné sekce pro vyzbrojování. „Sekce má nyní 265 zaměstnanců, úřad jich bude mít 192. Je to efektivní změna, na níž ušetříme mzdové náklady,“ poznamenal Blažek. Národní úřad pro vyzbrojování už v Česku kdysi existoval, později byl ale zrušen.