Armáda suspendovala šéfa bezpečnosti muničních skladů. Stíhá ho policie

Náčelník Centra zabezpečení munice Bohuslav Jabůrek

Náčelník Centra zabezpečení munice Bohuslav Jabůrek Zdroj: Ministerstvo obrany CR

Armáda kvůli policejnímu stíhání postavila mimo službu náčelníka Centra zabezpečení munice Bohuslava Jabůrka. Uvedl to server Lidovky.cz na základě vyjádření mluvčího generálního štábu armády Jana Šulce. Důvod stíhání ale štáb nezveřejnil. Již dříve byl zbaven funkce šéf armádní logistiky Vladimír Halenka, který je stíhán v kauze údajně nevýhodných prodejů armádní techniky.

Jabůrek musel podle serveru z funkce odejít na začátku dubna. „Byl dočasně zproštěn výkonu služby. Důvodem bylo, že jsme obdrželi usnesení policie o zahájení trestního stíhání,“ řekl serveru Šulc. Kvůli čemu je Jabůrek stíhán, ale nechtěl uvést.

Mimo službu bude Jabůrek pobírat nižší plat. Služební poměr mu však v červnu skončí úplně. „Zanikne uplynutím doby jeho trvání,“ oznámil mluvčí štábu. Již bylo vypsáno výběrové řízení na Jabůrkova nástupce.

Centrum zabezpečení munice spadá pod armádní logistiku, kterou řídí sekce podpory ministerstva obrany. Ředitelem sekce byl do března Halenka, který byl ale také sesazen kvůli stíhání. Spolu s dalšími třemi lidmi byl obviněn z nezákonného převodu majetku ministerstva obrany.

Podle médií patří mezi obviněné kromě Halenky exředitel společnosti VOP CZ v Šenově u Nového Jičína Adolf Veřmiřovský, exředitel někdejší armádní Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem Josef Lachman a jeho zástupce Roman Pavlík. Vyšetřování se týká odprodeje hlavně kolové a pásové vojenské techniky za nižší ceny, než za které je prodat mohli.