Babákův asistent: Chtěli mě uplatit

Michal Babák, Věci veřejné

Michal Babák, Věci veřejné Zdroj: ctk

Nad vládní koalicí se vznáší další korupční skandál, trojice podnikatelů se měla v květnu přímo na půdě dolní komory parlamentu pokusit uplatit asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka. Ten podle VV vše ohlásil policii. Vyšetřovatelé už obvinili tři lidi. Jedním z nich je bývalý liberecký zastupitel za ODS Jiří Zeronik, uvedla televize Nova.

Podezřelí usilovali o to, aby za patnáctimilionový úplatek Babákův spolupracovník Šimon Stejkoza prosadil na ministerstvu školství řízeného Josefem Dobešem z VV dotaci 250 milionů korun na vznik a výstavbu soukromé technické vysoké školy. Zeronik přiznal, že se Stejkozou na jaře v Poslanecké sněmovně mluvil, aby „standardně prosadil projekt své vysoké školy“. Žádné peníze mu prý ale nedal. „My jsme byli osloveni, že se projekt líbí, ať ho přijedeme představit,“ tvrdí Zeronik.

Naopak Stejkoza do policejního protokolu vypověděl, že jako zálohu dostal 300 tisíc korun, které předal vyšetřovatelům. „Šlo o amatérský pokus diskreditovat poslance Babáka úplatkem přes jeho vlastního asistenta, navíc na půdě Poslanecké sněmovny, což je skutečně nehorázné. Schůzky s korupčníky se odehrávaly v režii policie,“ sdělil Stejkoza prostřednictvím mluvčího VV Jakuba Žižky.

„Podnikatelé se domluvili se, že uplatí osobu, která může využít svého vlivu a pomoc jim založit vysokou školu,“ konstatovala mluvčí protikorupční policie Pavla Kopecká. Dodala, že detektivové měli o případu informace ještě předtím, než se na ně Babákův asistent obrátil.

Podle Babáka není zcela jasné, zda šlo skutečně o pokus zkorumpovat jeho asistenta, nebo jestli to byla provokace. „Bez ohledu na účel korupční aktivity jsem rád, že se prokázalo, že naše strana i její spolupracovníci to s bojem proti korupci myslí vážně,“ poznamenal Babák.

Zeronik figuruje v několika firmách včetně společnosti, která vlastní soukromou školu v Liberci. Členem libereckého zastupitelstva byl do roku 2006, podle ODS nyní ve straně nemá žádnou funkci a je pouze jejím řadovým členem.

Babákovy milionyBývalého pokladníka Věcí veřejných Babáka vyšetřuje policie kvůli podezřelým finančním operacím směřujícím do stranické pokladny. Koncem května kvůli tomu dočasně pozastavil i členství ve VV. Babák své dary vysvětloval příjmy z prodeje akcií. Podle serverů iDnes.cz a Aktuálně.cz podal na Babáka trestní oznámení finančně analytický útvar ministerstva financí, který odhalil nezvyklé Babákovy vklady přímo na bankovních přepážkách. Podle útvaru přes soukromý účet ekonomického experta VV v posledních dvou letech prošlo celkem 11,5 milionu korun.