Babiš: ANO nepodpoří rozpočet, pokud schodek přesáhne 60 miliard

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Hnutí ANO bude hlasovat proti rozpočtu na příští rok, pokud schodek překročí 60 miliard korun, se kterým počítá dohoda koaličních stran. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš to řekl v rozhovoru pro DVTV. Naznačil také, že rozpočet by mohl být jednou z příčin vypovězení koaliční smlouvy. Ve vládě ale hodlá zůstat.

„Budu hlasovat proti, když by bylo víc než 60 miliard deficitu.(…) Budu hlasovat proti a hnutí ANO se mnou, bude provizorium, na to vám můžu podat ruku,“ řekl Babiš v DVTV.

Ve vládě by hnutí ANO zůstalo. „Proč bych odcházel (z vlády)? Já budu v provizoriu a všichni budou chodit za mnou a já budu rozhodovat a oni budou chodit s čepicí,“ řekl Babiš DVTV.

Vypovězením koaliční smlouvy hrozil už Babiš tento týden kvůli sporné policejní reformě. Přestože ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) rozhodnutí o policejní reorganizaci ve středu podepsal, hnutí ANO nakonec dohodu nevypovědělo. Oznámilo, že chce jednat o její nové formě.

Ministři mají o rozpočtu jednat znovu příští týden, ve středu debatu odložili. Ministerstvo financí předpokládá v prvním návrhu schodek 48,5 miliardy korun. Upozorňuje zároveň, že výdaje je možné zvýšit o 11,5 miliardy korun tak, aby byla dodržena koaliční dohoda.

„Nechci předjímat, uvidíme jak to dopadne s rozpočtem,“ řekl Babiš.