Babiš dnes na schůzi Sněmovny zveřejní exmajitele Čapího hnízda

Ministr financí Andrej Babiš obhajoval v Senátu elektronickou evidenci tržeb.

Ministr financí Andrej Babiš obhajoval v Senátu elektronickou evidenci tržeb. Zdroj: ctk

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) by měl dnes zveřejnit majitele Farmy Čapí hnízdo z doby, kdy společnost úspěšně žádala o padesátimilionovou evropskou dotaci. K případu se má předseda hnutí ANO vyjádřit odpoledne na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, kterou vyvolala pravicová opozice.

Čapí hnízdo patřilo do konce roku 2007 do Babišova koncernu Agrofert. Poté společnost přešla na anonymní formu vlastnictví a jako malá společnost dosáhla na dotaci, kterou by firma z koncernu Agrofert dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila zpět mezi firmy Babišovy skupiny. Někteří opoziční politici postup vnímají jako dotační podvod, případně účelové jednání.

Svolání schůze iniciovali poslanci opozičních TOP 09, ODS a Úsvitu. Debata, zda podpořit program schůze, v posledním týdnu vyvolala roztržku v koalici. ČSSD i lidovci se rozhodli hlasovat pro, Babiš a předsednictvo hnutí k témuž kroku nakonec vyzvali i členy dolní komory za ANO. Poslanci podle předsedy klubu ANO Jaroslava Faltýnka výzvu vyslyší. Program podpoří i KSČM.

Babiš zakrýval vlastnictví Čapího hnízda, aby získal evropské miliony