Babiš mohl mít interní informace Šlachtova útvaru. Prověří to inspekce

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Generální inspekce bezpečnostních sborů prověří, zda vicepremiér Andrej Babiš neměl interní informace protimafiánské policie vedené Robertem Šlachtou, napsalo Právo. V TV Nova totiž Babiš zmínil údajné vyšetřování tohoto útvaru, které se týká plzeňské Škody Transportation. V otevřených zdrojích však zřejmě nelze žádnou zmínku o takové aktivitě Šlachtovy jednotky dohledat. Babiš tvrdí, že jeho slova se týkala trestního oznámení, které na Škodu podaly České dráhy, a tato informace je veřejná.

„Protože ten útvar vyšetřuje například Škodu Transportation, což je blízká firma panu Chovancovi,“ řekl v televizi Babiš. Šéf resortu vnitra na to reagoval, že je to pro něj nová informace a Babiš by měl říci, odkud se ji dozvěděl.

Šéf hnutí ANO v této souvislosti pro Právo přiblížil, že jeho slova se týkala arbitráže okolo zpožděných dodávek lokomotiv pro České dráhy, která plzeňské Škodovce přiřkla na vrub státního dopravce více než miliardu korun.

„Informace o tom, že České dráhy podaly v této souvislosti trestní oznámení, je veřejně známá a prošlo to tiskem,“ uvedl pro deník Babiš s tím, že policie by podle oznámení drah měla zjistit, jestli rozhodci svým nálezem nepomohli spáchat trestný čin.

Problém je ale podle Práva v tom, že informace o podaném trestním oznámení jsou ve veřejném prostoru skutečně k dispozici už od počátku letošního roku, dosud ale nikdo z kompetentních lidí nebo úřadů nekonkretizoval, zda policie tuto věc opravdu šetří, a pokud ano, tak která složka policie se tím zabývá.

Ostatně i v pátek policejní prezidium odmítlo k této věci poskytnout jakékoliv bližší informace. „K možnému prověřování nebo případnému vyšetřování konkrétních společností se nevyjadřujeme,“ uvedla mluvčí prezidia Ivana Nguyenová.

Babiš Škodu Transportation spojuje s Milanem Chovancem a ČSSD dlouhodobě, připomnělo Právo. Chovanec byl před nástupem do čela vnitra hejtmanem Plzeňského kraje a v současné době za sociální demokraty kandiduje na prvního muže tohoto západočeského kraje současný člen dozorčí rady Škodovky Josef Bernard, který byl do loňska jejím generálním ředitelem.

Naopak Babiš je často kritizován kvůli údajně až příliš těsným kontaktům na ÚOOZ a jeho dlouholetého ředitele Roberta Šlachtu, podle některých médií ještě před svým vstupem do vysoké politiky dodával tomuto útvaru citlivé informace. Babiš jakékoliv bližší napojení na lovce mafiánů odmítá, stejně tak jako odcházející šéf ÚOOZ Šlachta.