Babiš mohl porušit další paragrafy, tvrdí odborník na trestní právo

JUDr. Bohuslav

JUDr. Bohuslav Zdroj: red

Advokát a odborník na trestní právo Právnické fakulty UK Lukáš Bohuslav se v kauze údajného únosu syna premiéra Andreje Babiše domnívá, že šéf ANO by za určitých okolností mohl skončit ve vazbě.

Mohl se Andrej Babiš  dopustit trestných činů maření vyšetřování, přesněji řečeno maření úředního rozhodnutí, nebo únosu?

Trestní zákoník zná například paragraf zavlečení osoby do ciziny. Tady by ale mohla policie premiéra podezírat jen z napomáhání či z navádění. Mohlo by se jednat také o "pouhé" omezování osobní svobody, kde by to v případě syna bylo složitější, protože by byl vyžadován souhlas s trestním stíháním.

A maření úředního výkonu? Hrozí v takovém případě uvalení vazby?

Předseda vlády byl vydaný v kauze Čapí hnízdo Poslaneckou sněmovnou k trestnímu stíhání. Takže důvody k vazbě by možná byly. Muselo by se mimo jiné prokázat, že ze syna nechal pomocí psychiatrického posudku udělat osobu trestně neodpovědnou. Že tedy ovlivňoval podezřelé nebo svědky, a tím i vyšetřování. Trestní řád vazbu v takovém případě umožňuje. 

Policie loni vyšetřovala podezření, že Babiš mladší je kýmsi zadržován v zahraničí. Informace dorazila e-mailem Kriminalistickému ústavu, pisatelem měl být on sám. Údajně uvedl, že ho kdosi drží na Ukrajině proti jeho vůli a chce po něm, aby dělal věci, které dělat nechce. Policie se měla následně obrátit na právníky jeho otce, kteří ji ujistili, že k únosu nedošlo. Na pokyn státního zástupce byla pak věc odložena. Je takový postup v pořádku?

Myslím, že policie si měla předvolat Andreje Babiše staršího, onoho pana Protopopova, který se měl o Babiše mladšího starat, a jeho manželku. A to z toho důvodu, že vypracovala psychiatrický posudek Babišova syna. Policie si musí opatřit všechny dostupné důkazy a výpovědi a pokud to neudělá, je to zanedbání fáze, které se říká prověřování.