Babiš nechce do vlády, odmítá podpořit socialisty, ODS i TOP 09

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15 - Dusan Kutner

Andrej Babiš v zajetí novinářů
Lídr jihomoravské kandidátky Ano Martin Stropnický
Babišovo Ano získalo 18,7 procenta hlasů, předseda strany má důvod k oslavě
Předseda Ano 2011 Andrej Babiš
Manželka Andreje Babiše Monika
12
Fotogalerie
ANO 2011 nepůjde navzdory předpokládanému úspěchu ve volbách do vlády. Prohlásil to v České televizi šéf hnutí Andrej Babiš. Neumím si představit při programu ČSSD, že bychom ji podpořili, potřebujeme stabilitu pro investory a nízké daně, řekl. ANO 2011 chce podle něj zabránit nástupu levice s podporou komunistů. Babiš ovšem také odmítl jakoukoli podporu pro TOP 09 a ODS.

Ve štábu ANO i přes výborné druhé místo žádné oslavy nevypukly. Babiš se v sále většinou nezdržuje, výjimkou jsou chvíle, kdy předstupuje před novináře. Ostatní bez něj žádné oslavy nezačínají.

Babiš ale opět zopakoval, že do vlády nechce a nepodpoří v podstatě žádnou vládu jiných stran či strany.
„Určitě nepodpoříme strany TOP 09 a ODS, které pro nás symbolizují korupci, bohužel pravicových vlád. Absolutně vyloučena je podpora KSČM. Neumím si představit při programu ČSSD, že bychom je podpořili. Myslím, že naše podmínky nesplní, protože by zradila všechny své voliče,“ řekl novinářům Babiš.

„My jsme vždy říkali, že nechceme jít do vlády, že chceme prosadit v parlamentu zákony. Je zvyklost, že parlamentní strany něco říkají před volbami a něco po volbách jiného. My budeme říkat stejné věci a začneme se zákony rekonstrukce státu,“ uvedl.

To, aby hnutí nešlo do vlády, doporučí Babiš výboru na jeho jednání a doufá, že se s jeho postojem kolegové ztotožní. ODS a TOP 09 jsou podle něj pro hnutí symbolem korupce pravicových vlád. Opět vyloučil i spolupráci s komunisty.

Na otázku, zda nepřímo podpoří vládu socialistů například s lidovci, odpověděl vyhýbavě. „Počkejme na výsledky. Neumím si představit při programu ČSSD, že bychom ji podpořili. Naše země potřebuje ekonomickou stabilitu. Potřebujeme nízké daně,“ uvedl. Babiš si myslí, že tyto podmínky ČSSD nesplní, protože by zradila své voliče.