Babiš se chce zbavit Agrofertu ještě v lednu. Nutí ho k tomu zákon

Agrofert, společnost, která vlastní významné majetkové účasti ve zpracovatelských, výrobních a distribučních podnicích zemědělského, potravinářského a chemického průmyslu, ilustrace.

Agrofert, společnost, která vlastní významné majetkové účasti ve zpracovatelských, výrobních a distribučních podnicích zemědělského, potravinářského a chemického průmyslu, ilustrace. Zdroj: Euro - Jan Rash

V blízkém okolí mrakodrapů PPF stojí centrála společnosti Agrofert
Ředitel fondu Hartenberg Jozef Janov
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Bývalý majitel zemědělského podniku Agro Boskovštejn Bohumír Rada uspořádal 5. prosince před budovou Úřadu vlády v Praze happening, kterým kritizoval ministra financí Andreje Babiše a řízení jeho firem na Znojemsku.
7
Fotogalerie

Ministr financí a šéf ANO nebude vlastnit ani fond Hartenberg, který jeho peníze investuje do zdravotnictví.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) plánuje zbavit se koncernu Agrofert do konce ledna, pokud poslanci přehlasují veto prezidenta Miloše Zemana a schválí novelu zákona o střetu zájmů. Babiš to řekl České televizi.

Podle novely firmy členů vlády nebudou mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Budoucím členům vlády novela zakazuje provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk.

"Myslím, že to bude v lednu tohoto roku," řekl Babiš. "To bude velká událost. Doufám, že už potom se mě nikdo nebude ptát na Agrofert, když už ho nebudu vlastnit," dodal.

Neupřesnil však, jakým způsobem se koncernu čítajícího přes dvě stovky firem včetně mediální divize zbaví. "Zbavím se akcií Agrofertu. Nebudu akcionář Agrofertu," řekl jen. Dodal, že prodá i fond Hartenberg, který jeho peníze investuje do zdravotnictví.

K veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám by podle předlohy neměly přístup společnosti, v nichž členové kabinetu drží nejméně čtvrtinový podíl. Babiš vlastní skupinu Agrofert stoprocentně. Omezení by se mohlo vztahovat právě na fond Hartenberg.

Prezident Zeman novelu vetoval s vysvětlením, že je v rozporu s českým ústavním pořádkem, konkrétně Listinou základních práv a svobod, a mezinárodními smlouvami. Pokud Poslanecká sněmovna jeho veto přehlasuje, chce se prezident obrátit na Ústavní soud. To už dřívě avizoval i Babiš a jeho hnutí.

Poslanci by měli o novele znovu hlasovat na schůzi, která začíná v úterý 10. ledna. Pro přehlasování veta je třeba 101 hlasů. V září dolní komora parlameentu zákon přijala hlasy 135 ze 183 přítomných poslanců, v listopadu potvrdila předlohu se senátními úpravami hlasy 125 ze 174 poslanců.

 

Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Koncern zaměstnává víc než 34.000 lidí. Pod Agrofert spadá mediální dům Mafra, který vydává mimo jiné deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, ministr financí má i rozhlasovou stanici Impuls a hudební televizi Óčko.