Babiš se chystá do Davosu. Důležité je tam mluvit, ne tam jen být, říká ekonom Sedláček

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vacková, E15

Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš pojede na konci ledna na jednání světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Plánuje tam navazovat politické kontakty a také přesvědčovat, že povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků, s nimiž přišel Brusel, nikam nevedou. Uvedl to dnes v pořadu televize Prima. Podle ekonoma Tomáše Sedláčka ale vyhráno není. Záležet bude na tom, zda premiér bude na prestižní akci oficiálně vystupovat jako řečník. „Do Davosu může jet kdokoliv, kdo na to má prostředky. Důležité je tam oficiálně vystupovat,“ řekl redakci INFO.CZ.

„V Davosu je největší koncentrace politiků. (Předseda Evropské komise Jean-Claude) Juncker tam pořádá oběd. To bude další příležitost navázat osobní kontakty a přesvědčovat, že cesta kvót je cesta pro Evropskou unii do pekel,“ řekl dnes v televizi Prima premiér Andrej Babiš.

Světové ekonomické fórum ve švýcarském Davosu je tradice, která každoročně na několik dnů sdružuje vrcholové politiky, šéfy nadnárodních koncernů a finanční skupin a také zástupce světových médií. Příležitosti hovořit s nimi chce využít i Babiš.

„Premiéra v Davosu čeká oběd evropské osmadvacítky s Junckerem,“ potvrdila INFO.CZ mluvčí vlády Barbora Peterová. Na davoském fóru jako takovém bude Andrej Babiš podle Peterové součástí diskuzního panelu. „Zároveň ladíme schůzky s dalšími státníky, zejména evropskými, plus s dalšími, s nimiž máme nějaké propojení bezpečnostní a obranné – ve hře je například izraelský premiér Netanjahu,“ dodala.

Podle ekonoma Tomáše Sedláčka je účast na ekonomickém fóru v Davosu významnou událostí. „Prestižní je, pokud je tam možnost mluvit, a nikoliv tam pouze být. Může tam jet kdokoliv, kdo si to zaplatí. Na tom nic prestižního není, jsou tam pouze bohatí lidé, kteří se chtějí ukázat u dalších bohatých lidí,“ řekl v rozhovoru s redakcí. „Přirovnal bych to k hokejové extralize. Je velký rozdíl, pokud jste divákem, nebo hráčem,“ upřesnil.

Kromě českého premiéra se na jednání ekonomických špiček v Davosu, které proběhne 24. a 25. ledna, chystá také americký prezident Donald Trump. Mezi šéfy nadnárodních firem a velkých bank tam hodlá hájit svůj protekcionistický program „Amerika na prvním místě“. Ruský prezident Vladimir Putin naopak letošní ročník vynechá. Z českých politiků navštěvoval fórum pravidelně exprezident Václav Klaus.

Další články o domácí i zahraniční politice najdete na webu info.cz >>>