Babiš tlačí na korporace, aby neodváděly zisky z Česka. Sešel se s jejich šéfy

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v úterý sešel s šéfy nejvýznamnějších zahraničních firem, které mají pobočku v České republice. Důvodem byla diskuse o odlivu zisků do zahraničí. Premiér chce udržet peníze nadnárodních firem v Česku, nehodlá ale více danit, s firmami se chce domluvit, aby peníze v tuzemsku investovaly. Píšou o tom Lidové noviny. Podle údajů České národní banky loni odteklo zahraničním matkám českých firem 280 miliard korun.

"Vysvětlil jsem jim, že veřejnost vnímá odchod zisků negativně. Chci, aby ukázali, že už tady peníze investují, a aby investovali ještě více. A tím pádem se zbaví nálepky, že berou tolik peněz pryč," uvedl Babiš.

Líbil by se mu veřejný žebříček firem, které do republiky vkládají nejvíce financí v rámci zodpovědného chování, ať už do svých zaměstnanců příspěvkem na důchodové spoření, do stavby školek ve městě, kde sídlí, nebo třeba podporou kultury. Premianti pak mají být ostatním příkladem. V ideálním výhledu bude na konci cesty třeba fond národního vzdělávání, kam firmy přispějí každoročními sumami o mnoha nulách, a i samy budou těžit z precizněji vzdělaných pracovníků ve vysoce odborných profesích, jako jsou nanotechnologie, píše deník.

Na úterní diskusní večeři sezval premiér 26 vrcholových manažerů z nejvýznamnějších zahraničních firem v Česku. Například z automobilek Škoda Auto či Hyundai, z operátorů Vodafone a T-Mobile, z České spořitelny či Googlu. Všechny oslovené společnosti, které měly v Lichtenštejnském paláci vyslance, podle LN kvitují s povděkem, že se s nimi chce vláda bavit, slyšet jejich pohled na věc, spolupracovat na řešeních a připustit, že mnohé z nich tady peníze už reinvestují.

Babiš chce v návaznosti na úterní schůzku vystavět pravidelnou platformu, další setkání se podle listu odehraje ještě letos a mají na něm padat již konkrétní náměty.

Na myšlenku, že bude lepší zkusit najít smír mezi státem a kapitálem než mu vyhlašovat válku, přivedl premiéra advokát a předseda Česko-izraelské smíšené obchodní komory Pavel Smutný. Podle deníku dal spolu s dalšími zástupci byznysu a národohospodáři dohromady analýzu s názvem Strategie růstu bohatství České republiky, na níž je nová premiérova platforma postavena.


Seznam kandidátů do Senátu zde >>>


Podle údajů České národní banky loni odteklo zahraničním matkám českých firem 280 miliard korun, o rok dříve číslo dosáhlo desetiletého maxima - 288 miliard korun. Hlavní potíž není v absolutním čísle, ale v kontextu. V porovnání s jinými státy a při zohlednění makroekonomických předpovědí se ukazuje, že odsud mizí peníze minimálně dvakrát víc, než by tomu mělo podle všeho být, uzavírá list.