Babiš zaměstná dalšího kritika reformy policie

Jiří Komárek i Robert Šlachta odešli z ÚOOZ kvůli reorganizaci policie

Jiří Komárek i Robert Šlachta odešli z ÚOOZ kvůli reorganizaci policie Zdroj: ČTK

Jiří Komárek (vlevo) s Robertem Šlachtou
2
Fotogalerie

Bývalý detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek, který patřil s šéfem útvaru Robertem Šlachtou k hlavním kritikům reorganizace policie, nastoupí podle Práva na finanční správu spadající pod ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO). Od března má koordinovat práci Daňové Kobry. Komárek loni spojil policejního prezidenta Tomáše Tuhého s "brutálním" únikem informací.

Počínání Komárka a Šlachty kritizovala na začátku února sněmovní vyšetřovací komise, která se reorganizací policie zabývala. Podle poslanců podporovali spekulace a vycházeli z nepřesně vyhodnocených informací. Jejich veřejné vystupování podle komise prý lze označit za neprofesionální.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala loni roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kvůli které vznikla vládní krize. Komise se pozastavila nad tím, že nikdo z členů vlády nedal kabinetu návrh usnesení, aby nařídila ministru vnitra reorganizaci zastavit. Byl to podle komise jediný možný prostředek, jak reorganizaci zabránit.