Babiš ztíží čerpání peněz z EU, míní opozice

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po vyhlášení stavu nouze

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po vyhlášení stavu nouze Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš vystoupil 6. března 2020 na tiskové konferenci po koordinační schůzce na Úřadu vlády v Praze k aktuální situaci s výskytem koronaviru v České republice.
Premiér Andrej Babiš po jednání Bezpečnostní rady státu
Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš vystoupil 16. června 2020 v Praze na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny.
4
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš (ANO) zpochybňuje nezávislý výkon své funkce, protože se podílí na rozhodování o penězích z rozpočtu EU a zároveň kontroluje holding Agrofert. Tak lze shrnout obsah rezoluce, kterou jasnou většinou schválil Evropský parlament. Pro hlasovalo 510 europoslanců, proti 53 a 101 se zdrželo. I když usnesení není pro Česko právně závazné, může podle opozice vážně zkomplikovat čerpání evropských dotací a také stamiliard eur určených na zotavení z koronavirové krize.

„Rezoluce EP ke znovuotevření trestního stíhání českého premiéra Andreje Babiše kvůli zneužití evropských dotací a o potenciálním střetu zájmů,“ zní název přijatého textu.

Dohodlo se na něm šest politických frakcí EP včetně liberálního uskupení Renew Europe, kam patří i čeští europoslanci hnutí ANO. Až na Radku Maxovou, která se hlasování zdržela, byli proti. Až na SPD byli zástupci ostatních českých stran naopak pro.

Premiéra Babiše zarazily dvě věci. „Rezoluce se snaží se ovlivnit výsledek auditních procesů v rámci EU. Navíc bez jakýchkoliv znalostí a důkazů nabádá k činění kroků ve vztahu ke konkrétnímu trestnímu řízení na území ČR,“ uvedl.

Místopředsedkyně koaliční ČSSD Jana Maláčová považuje za chybu, že se Česko nedokáže vypořádat se svými vnitřními problémy. „Je trošku ostuda, že se to řeší v Bruselu. To je špatně,“ řekla.

Představitelé socialistů však stejně jako komunisté, kteří drží menšinovou vládu ANO a ČSSD u moci, zdůrazňují, že rezoluce není nijak vymahatelná.

Opoziční ODS, Piráty, TOP 09 a STAN přijetí rezoluce nepřekvapilo. Šéf občanských demokratů Petr Fiala připomněl, že usnesení žádá zastavení veškerých dotací.

„Rezoluce oslabuje Babišovu politickou sílu při vyjednávání v EU ve chvíli, kdy jde o hodně,“ dodal v narážce na protikrizový balík, do něhož chce Evropská komise vložit 750 miliard eur.