Babišovi se nelíbí jednání s asociací sítí, neposkytla mu reálné ceny mobilních dat

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: profimedia

Premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru zkritizoval dokument o reálných cenách mobilních dat, který mu dodala Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS). Obsah šestistránkové prezentace označil za neuvěřitelný, chybí v ní podle něj základní údaje, o které žádal. Asociace v dokumentu odkazuje například na studii z letošního ledna, podle které jsou ceny dat v ČR pod průměrem Evropské unie. Vyjádření asociace ČTK zjišťuje.

"Pokud je toto maximum, co může AMPS dodat, pak další jednání s ní postrádá smysl. Nezbývá nám, než začít jednat s jednotlivými operátory a získat reálná data od nich. Pokud je nedostaneme, tak jim jejich údajné nižší ceny těžko někdo uvěří," uvedl Babiš na twitteru. Na dodání reálných údajů o tom, za jaké ceny využívají Češi mobilní data, se dohodl premiér v polovině března na schůzce s generálními řediteli T-Mobilu, O2, Vodafonu a Nordic Telecomu.

Podle APMS klesly ceníkové ceny za jeden gigabyte (GB) mobilních dat během posledních dvou let o více než polovinu. Asociace zmiňuje například lednovou studii Cable UK, podle které jsou ceny dat v ČR pod průměrem EU. V Česku podle ní stojí jeden GB 4,9 dolaru (zhruba 110 korun), průměr EU je o dva dolary vyšší.

APMS také upozornila, že v ČR je pokles jednotkové ceny dat rychlejší než ve zbytku EU. Na základě statistiky Evropské komise pak asociace uvedla, že Češi neplatí za mobilní služby více, než činí evropský průměr. Obě hodnoty podle prezentace loni ve třetím čtvrtletí činily 10,8 eura (asi 280 korun).

Podle několika mezinárodních srovnání jsou ceny mobilních služeb včetně přenosů dat v Česku jedny z nejvyšších v Evropě. Operátoři se brání, že ceny nejsou takové, jak ukazují srovnání vycházející z jejich ceníků, protože velká část uživatelů získala individuální výhodnější nabídku.

Zájem o dění na mobilním trhu zvýšil nedávný výrok ministryně průmyslu Marty Novákové (za ANO), podle níž si za vysokou cenu mobilních dat mohou sami Češi. Češi podle ní spíš hledají připojení k bezdrátovým wi-fi sítím. Vybudování mobilních sítí podle ní stálo operátory miliardy korun a data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí. Ministryně později uvedla, že byl výrok vytržen z kontextu.

Babiš koncem února řekl, že stát bude v březnu a dubnu jednat s operátory ze Spojených států, Itálie, Francie, Velké Británie a Jižní Koreje ohledně možného vstupu na český trh jako čtvrtý mobilní operátor prostřednictvím chystané aukce televizních kmitočtů v pásmu 700 MHz. O frekvence se zajímá i Nordic Telecom.